James, Gnabry, Costa – Ezért lesz az FC Bayern bajnok a kölcsönügyletekben

Az FC Bayern felfedezte magának a kölcsönügyleteket, négy jelölttel/kölcsönjátékossal: Costa, James, Gnabry és Sanches

James Rodríguez, Serge Gnabry, Douglas Costa és most valószínűleg Renato Sanches is. A Bayern München az idei nyár óta a Bundesliga kölcsönző-bajnoka is.

Frankfurt am Main – Ugyan nem csak a liga első számú csapat kölcsönöz, amennyit csak lehet – de a 10 millió Euró, amit az FC Bayern a Real Madridnak James-ért két évre átutalt, a mostani átigazolási időszakban világrekord. A kolumbiai ezzel összességében a harmadik legdrágább kölcsönjátékos.

A kölcsönügyletek ura - Michael Reschke

A virágzó üzleti modell a Säberner Staße-n elválaszthatatlanul összefonódik a csapattervező Michael Reschke nevével.

„A Bayernt tekintve azt gondolom, hogy Michael Reschke, a kölcsönrendszer egyik élharcosa, korábban a Bayer Leverkusen szolgálatában, magával hozta, és időközben tovább is fejlesztette ötleteit,” mondta Jörg Neblung játékosügynök az SID-nek.

Neblung szerint nem csak a Bayern nem szeretne sok esetben hosszú távú megállapodásokat kötni a játékosokkal.

„A kölcsönügyletek esetén már látható egy trend. De nincs egységes minta, mivel nagyon különböző kölcsönopciók vannak,” mondja a 49 éves menedzser: „Vagy egy tehetségnek szeretnének játéklehetőséget adni, vagy egy már megállapodott játékos, akinek eredeti egyesületénél kevés esélye van játszani, így visszajátszhatja magát a középpontba, vagy egyszerűen nem tudnak megegyezni az eladásban, és a kölcsönadás vásárlási opcióval a kompromisszum.”

Kölcsönügyletek számtalan opcióval – ezek a variációk

A vásárlási opciós kölcsön mellett (majdnem 40 millió Euró James esetén) vannak más modellek is. Így a vásárlási opcióból vásárlási kötelezettség is lehet, ha a játékos megállapodás szerinti számú meccset játszik. Vannak általános vásárlási kötelezettséggel járó szerződések is – ami nem jelent mást, mint részletfizetést. És mostanra egyre több a visszavásárlási klauzula, ami a játékos átigazolását többé-kevésbé kölcsönné minősíti át.

Hogy a Bayern (Costa a Juventushoz, Sanches talán az AC Milanhoz) ennyire masszívan részt vesz a kölcsönügyletekben, új jelenség. A klasszikus résztvevők Neblung szerint mások.

„A kölcsönügyleteket az anyagilag gyengébb egyesületek szívesen alkalmazzák, mert így olcsón jutnak keresett játékosokhoz.”, mondja az ügynök: „A fő vitapont általában a vásárlási opció a kölcsönadási időszak végén, ahol gyakran nehéz konszenzust elérni az eladó és a vásárló klub között.”

Gnabry esetén nincs vásárlási opció, de win-win helyzet

Vásárlási opcióról az 1899 Hoffenheimnél Gnabry esetén sosem volt szó. Az U21-es Európa-bajnokot, akit a Bayern nyolc millió Euróért hozott el a Werder Brementől, csak egy évet „parkoltatják” az európai-kupa- résztvevőnél – állítólag két millió Euróért.

„Ez egy win-win helyzet minden résztvevő számára”, mondta a hoffenheimi sportigazgató Alexander Rosen: „A bajorok remélhetőleg egy magas szinten képzett játékost kapnak vissza, nekünk a többszörös terhelés mellett döntő módon tud segíteni, és Serge-nek most a TSG-nél nagyobb esélye van játszani, mint az FC Bayernnél.”

Még sok kölcsönügyletet fognak kötni ezen a nyáron

Ez számos más profira is érvényes, akiknek Neblung véleménye szerint a következő hetekben új környezethez kell hozzászokniuk:

„Amíg az átigazolási időszak augusztus végén lezárul, minden valószínűség szerint még néhány profit kölcsönadnak a Bundesliga cserepadjairól a másodosztályba vagy külföldre.”

Anthony Modeste esetén a kölcsönszerződésnek más oka van

Annak, hogy a csatár Anthony Modeste "csak" kölcsönjátékosként került az 1. FC Kölntől Kínába (hat millió Euró két évre), viszont más oka van: Június óta Kínában a játékos-importot az átigazolási összeg 100 százalékának megfelelő adó sújtja, amennyiben az érintett játékos több mint 5,8 millió Euróba került. Így szeretné a kormány az „irracionális kiadásokat” megfékezni.

Fordította : Frey Dóra

Forrás : http://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/40486/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,douglas costa,james rodriguez,serge gnabry
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?