Itt az új német aranygeneráció?

Kálovics Tibor

Lassan eljön a generációváltás a Nationalelfnél is, a német futball híveinek azonban nem kell aggódniuk, hiszen a fiatalok eddigi eredményei több, mint biztatóak. 

Mikor Németország 2014 júliusában megnyerte a világbajnokságot csúcsra ért egy olyan generáció amely korábban Európa legjobbja volt a 21 éven aluliak között. Neuer, Özil, Hummels, és Khedira is meghatározó szerepet játszott mind a 2009-es, mind a 2014-es diadalban is, azaz kijelenthető, hogy csúcsra juttattak egy generációt. 

A német utánpótlás nevelésében a 2004-es katasztrofális Eb szereplés után drasztikus változásokat hoztak. Rájöttek, hogy az akadémiákon szereplő gyerekek többsége ki fog kopni a csapatok rostáján,és ugyanolyan hangsúlyt kezdtek fektetni ennek a generációnak az oktatására is, mint a technikai képzésére. További újítás volt, hogy a válogatottaknál is elkezdtek fiatalítani. Nem volt többé arról szó, mint korábban hogy Wörnsnek, Nowotnynak vagy Matthausnak évekig volt bérelt helye a válogatottban, mert rutinosak voltak. (Két Eb kiesés is ezeken a kiöregedett játékosokon múlott.) Innentől kezdve bekerülhettek olyan ifjoncok is a csapatba, mint Lahm, Podolski vagy Schweinsteiger. Ennek a koncepciónak az állomása volt a 2009-es U21-es Eb diadal és a VB siker is. Neuerék már ebben a koncepcióban nevelkedtek.

Nyugodtan nevezhetjük aranygenerációnak az Özil és Neuer nevével fémjelzett csapatot és most úgy tűnik, hogy ismét egy hasonló "garnitúra" került kinevelésre.

Annak a generációnak amely múlt hónapban megnyerte az U21-es Eb-t és a Konföderációs kupát is az első jelentős tornája a 2012-es U17-es Európa-bajnokság volt. 

A német csapat veretlenül jutott tovább a csoportból, (Franciaországot kiütve többek között.), majd Lengyelországot legyőzve bejutott a döntőbe. A hollandok elleni finálét aztán végül drámai körülmények között ugyan elbukták a német fiatalok (Utolsó percben egyenlített az ellenfél, majd tizenegyesek döntöttek.), ám a veretlenül szerzett ezüstérem után nem kellett magyarázkodni a szövetségnek.

Olyan játékosok alkották azt a csapatot, mint a Konföderációs kupán az elitbe berobbanó Leon Goretzka, az immáron magát Bayern játékosnak mondható Niklas Süle, a szupertehetségnek tartott Julian Brandt, a Schalke üdvöskéjének számító Max Meyer valamint a Lipcsében is bizonyító Timo Werner. 

Valamennyi játékos azóta már német nagy válogatott, és valamennyien ott voltak valamelyik, a múlt hónapban győzedelmeskedő csapatban. A szlovéniai kontinenstornára nevezett játékosok közül nem mindenki futott be karriert, ám meglett az a mag, amely köré fel lehet építeni a jövő német válogatottját. 

2014-ben nem sokkal a felnőtt VB után Magyarországon rendezték az U19-es Európa-bajnokságot. A németek ekkor már nem hibáztak: Ismét csoportgyőztesként jutottak az elődöntőbe, és Ausztria kiütése után Portugália legyőzése sem jelentett gondot számukra. (Érdekes, hogy a portugálok esetében is kezd kirajzolódni, hogy abból a generációból nőhet ki a Cristiano Ronaldo utáni éra sikercsapata.)

A keretben ott volt a már említett Brandt, de ekkor tűnt fel a legutóbbi U21-es EB gólkirálya David Selke, valamint a fináléban óriási teljesítményt nyújtó Niklas Stark is. Sőt: Ez volt az a torna ahol először láthattuk kontinentális szinten játszani Joshua Kimmichet. Övé az igazi villámkarrier ebből a generációból hiszen amellett, hogy immáron a Bayernben is meghatározó játékos, már a német válogatott csapatkapitányi karszalagját is viselhette. Mindezt a 23. születésnapja előtt. 

Kimmich jól reprezentálja a német utánpótlás nevelés sikerét: Hiába nincs 23 éves, már tavaly sem volt kérdés, hogy az Eb-re utazik az olimpia helyett, mint ahogyan hiába fért volna be az U21-es Eb keretbe is, egyértelmű volt, hogy a ő a Konföderációs kupán vesz részt. És hiánya egyik csapaton sem látszott meg. Mert kineveltek mást: Például Serge Gnabry-t: Ő egyetlen korábbi csapatban sem játszott meghatározó szerepet tudott játszani az olimpián és a legutóbbi U21-es Eb-n is.

2015 nem hozott túl sok sikert a német utánpótláscsapatok számára: Az U17-esek simán elvesztették az Eb döntőt, az U19-esek tovább sem jutottak a csoportból, az U21-esek pedig 5-0 arányban kaptak ki egy papíron náluk gyengébb portugál csapattól a legjobb négy között. A szövetség azonban ekkor sem változtatott, hanem haladt a kijelölt úton. Ráadásul az U20-as válogatott is a legjobb 8 között esett ki a világbajnokságon.

Az U17-esek szerepe még ismeretlen a német futball történetében, a leszereplő U19-es csapatból viszont Leroy Sané és Julian Weigl is hamar feltört és 1 év múlva már Európa-bajnoki résztvevőnek mondhatta magát.

Az U21-es csapatból amelyet megaláztak Bernd Leno, Marc-Andre Ter-Stegen (Aki már 3 éve túl volt a nagy válogatottban való debütáláson, plusz a BL győzelmen is.), Matthias Ginther (Ő már világbajnok volt ekkor!), Emre Can, Joshua Kimmcih, Max Meyer és Kerim Demirbay Amin Younes is ott volt az Oroszországban Konföderációs Kupát nyerő válogatottnak.

Az olimpia előtt lehetett arról hallani, hogy Podolski, Lahm vagy valamelyik nagy sztár bekerülhet az olimpiai keretbe, ám Horst Hrubesch úgy gondolta, hogy a generációnak kell együtt maradnia és nem sztárok köré kell építeni a csapatot.  (Mint ahogyan a felnőtteknél sem hisznek abban, hogy a Bundesliga gólkirálynak feltétlenül a válogatottban a helye. Így került ki Kevin Kuranyi anno a csapatból és ezért nem válogatott Alexander Meier sem.) Ezért is fordulhatott elő, hogy túlkoros játékosként a Bender testvérek mellett Nils Petersen szerepelt Rióban. 

Az élet a kapitányt igazolta, hiszen a németek a döntőig meneteltek, ahol csak tizenegyesek után maradtak alul a Neymar vezette Brazíliával. A játékosok ugyan csalódottak voltak, ám Horst Hrubesch a finálé után is hangsúlyozta, hogy ez csak egy állomás volt ezeknek a srácoknak a pályafutásában. És tényleg: A fent említett embereken kívül ott volt még a keretben Toljan, Gnabry, Selke, és  Meyer is, akik 1 évvel később az U21-es EB-n is csúcsra értek.

Joachim Löw megmerte azt lépni a Konföderációs kupa előtt ,hogy egy kölyökcsapatnak titulált kerettel állt ki a világbajnokság főpróbájára. Hiába nem hittek a fiatalításában (Pedig 2009 őszén ugyanezt csinálta, kicsit kevésbé drasztikusan.) ám neki lett igaza. Olyan csapattal győzték le a németek Chilét és Mexikót, ahol Julian Draxler a maga 24 évével öregnek, a csereként szerepet kapó Sandro Wagner (30 éves) pedig kész veteránnak minősült. 

Jelenleg tehát ott tartunk, hogy egy generációváltást látunk a német labdarúgásban. Lahmot felváltotta Kimmich, Gomezt felváltotta Gnabry, Schweinsteigert felváltotta Sülle és még sorolhatnánk, hogy kik a jelen legnagyobb német sztárjai. A generációváltás elkezdődött, és lehetséges, hogy az a gárda, amelyet ma német "B" és "C" csapatként aposztrofálnak már az oroszországi világbajnokságon is a Nationalelf gerincét fogja adni.   

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/40363/pics/lead_800x600.jpg
Bayern történelem: válogatottjaink,NATIONALELF HÍREK,Nationalelf történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?