Hogy Robben Kínába menjen? Örvendetes lenne!

Domonkos Altdorfer

A szombati elutazás előtt beszélt Jörg Wacker, a Bayern nemzetközi stratégiáért felelős elnöke a tz. interjújában a távol keleti „futball-bumm-ról”, és az FCB lehetőségeiről.

Shanghai, Shenzen, Singapur: így néz ki az FC Bayern útiterve az Audi „Summer Tour”-on. A szombati indulás előtt Jörg Wacker, a Bayern nemzetközi stratégiájáért felelős elnöke a tz. interjújában beszélt a csapat nemzetközi márkává tételéről, és ennek stratégiájáról a távol keleti „futball-bumm” kapcsán.

- Wacker Úr, előző héten találkozott Angela Merkel kancellárral és a kínai elnökkel, Xi Jinpingel. Mi történt?

- Jörg Wacker: Izgalmas és meggyőző volt. Nem gyakran történik meg az emberrel, hogy a kínai elnökkel és a német kancellárral kezet rázhat, és egy kicsit beszélgethet. Az, hogy a kínai elnök még kérdez is a Bayernről, különösen jó érzés.

- Mit szeretett volna tudni? Köztudottan nagy futball szurkoló.

- Wacker: Biztos megérti, hogy nem mennék bele a részletekbe. Világos ugyanakkor: a foci Kínában most óriási sláger, ami a politikai agendára is átragadt. Az elnök egy nagy futball fanatikus, sok terve van. És ha Kínában valamit elterveznek, meg is valósul. 2025-ig körülbelül 70000 focipályát akarnak például építeni. Biztos vagyok benne, hogy ez teljesülni is fog.

- Mennyire ismeri Xi Jinping az FCB-t? Játékosokról is érdeklődött?

- Wacker (nevet): Egy perces válaszidőt kértem, amiből nagyjából öt lett, mert az elnöknek újabb és újabb kérdései voltak.

- Részletesen ismerte a csapatot?

- Wacker: Tudja ki és mi a Bayern.

- Jó kezdet!

- Wacker: Szuper kezdet. Ami szép, hogy két kínai egyetemmel is partnerségi kapcsolatban vagyunk. A Tongji és a Tsinhua Egyetemekkel Pekingből. Xi éppen a Tsinghua-n tanult, ami egy elit intézmény. Beszéltünk is róla kicsit.

- Meg tudta Önnek mondani, körülbelül mennyi szurkolója van Kínában a Bayernnek?

- Wacker: Az aktuális statisztikák szimpatizánsokról és nem fanatikusokról beszélnek. Kínában nagyjából több mint 130 millió szimpatizánsunk van. A Bundesligát már a CCTV is sugározza - ami több mint 340 millió háztartást jelent. Ezek elképesztő számok és jelzik a kínai piac mértékét.

- Akkor gyorsan igazolnia kell a Bayernnek egy kínai futballistát.

- Wacker: A piaci térnyerésre való tekintettel minden európai klub számára egy álom lenne egy kínai sztár. De jelenleg nincs olyan kínai játékos, aki megütné a Bayern színvonalát. Nálunk viszont a keret kialakítása csak sportszempontok alapján történik. Hogy milyen hatással lehet egy élsportoló a kínai szurkolókra, azt jól mutatja a kosaras Yao Ming példája. Az NBA-ben játszik és ezáltal a kosárlabda sportot felemelte.

Vajon Robben is Kínában folytatja ?

- Hogyan néz ez ki máshogy? Kívánatos lenne, hogy például egy Arjen Robben, aki most vádlisérülés miatt nem utazott el a csapattal, a Bayern után Kínába szerződjön?

- Wacker: Világos. Ez minden játékosra, volt játékosra vagy képviselőre vonatkozik, akik az FC Bayernt mint márkát világszerte képviselik. Én vagyok az első, aki ezt üdvözlöm. Ha ez a mi középpontba kerülésünket szolgálja, annál jobb.

- Ebben a szezonban a Bayernen kívül csak a Dortmund, a Schalke (mindketten Kína) és a Frankfurt (USA) tartja edzőtáborát Európán kívül. Elég ez?

- Wacker: Menjünk öt évet vissza az időben. Akkoriban 18 csapatból 14 Ausztriában edzőtáborozott és négy Svájcban. Tehát ez is előrelépés.

- Általánosan hogyan néz ki a játékosok terhelése?

- Wacker: Magas, nem is kérdés. De, hogy Karl-Heinz Rummenigge szavait ismételjem: A nemzetköziesedésben nincs választási lehetőség. A templomot falun kell hagyni. Az évnek 52 hete van. 12 napot vagyunk Kínában és hat-hét napot a téli edzőtáborban, Katarban. 49 hetet vagyunk Németországban és Európában. Így már egy jó balanszról beszélhetünk. Ezt az utat kell járnunk, hogy nemzetközileg versenyképesek legyünk. Nem jókedvből csináljuk, hanem azért, mert ez a jövőbemutató stratégia.

- Tavaly Charlotte-ben az Inter ellen a stadion teljesen „Bayern-vörös” volt. Ilyesmire számít Kínában is?

- Wacker: A stadionok az előírások miatt nem lesznek úgy tele. De remélem, hogy a vörös fogja dominálni a lelátót. Bizakodó vagyok. Amikor két éve ott voltunk, a szurkolók már sok helyen a „Stern des Südenst” énekelték, ráadásul németül. Szívesen hallanám újra.

Jörg Wacker, a Bayern nemzetközi stratégiáért felelős elnöke

- Már Dél-Amerika is a látóterébe került a nemzetköziesedésben.

- Wacker: Igen, de kis lépésekben. Az USA-ban már jól működik, és a vezetőségben eldöntöttük, hogy onnan kiindulva fogjuk a támogatóinkat Dél-Amerikára kiterjeszteni. Idén két mérkőzést vívunk Kínában és kettőt Singapurban. Lehetséges, hogy jövőre egy meccset Dél-Amerikában is játszunk – mehetne a túra újra nyugatra.

- Van már célország?

- Wacker: Dél-Amerikában nincs speciális ország. Chile lenne kézenfekvő Arturo Vidal miatt, de Mexiko is szórakoztató, mert a mexikóiak extrém focifanatikusok, és most James leigazolása miatt a kolumbiaiak is fókuszban lehetnek.

- Hogyan látja a kínai futballt? Ott sok pénzt invesztálnak most, Kínába akarják hozni a világbajnokságot, és meg is akarják nyerni.

- Wacker: Alapvetően jónak tartom, ha az ember célokat tűz ki. Azt is jónak gondolom, ha valaki azt mondja: meg akarom rendezni és meg is nyerni a VB-t. A stratégia, amit Kína most követ, szintén jó, mert az ország először az intézményi háttért teremti meg, és a fiatalokra figyel. Ez a lényeges pont.

- De ennek ellenére sok pénzt ölnek bele…

- Wacker: Világosan látjuk persze, hogy milyen elképesztő milliós igazolások vannak a kínai ligában. De nyilvánvalóan elkezdenek az európaiak a kínai foci iránt érdeklődni. Kínában játszik többek között Oscar vagy Hulk, és Aubameyangot is szóba hozták. A kínaiak tolják a bajnokságukat, és emellett az utánpótlásba is invesztálnak, ez nem helytelen.

Forrás : https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/40312/pics/lead_800x600.jpg
Arjen Robben,audiFCBtour,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?