Rafinha megküzd Kimmich-hel a kezdőbe kerülésért

Rusz Dániel

Rafinha úgy sétált be a Bayern München New York-i konferenciatermébe, mint egy igazán nyugodt, kiegyensúlyozott futballista. Látszott rajta, hogy tisztában van képességeivel, bízik magában és elégedett a csapatban elfoglalt helyével.

A 31 éves brazil jobbhátvéd három év után tért vissza a Selecaóba, így igazán örül hogyvalószínűleg részt vehet a 2018-as világbajnokságon. A Bayernnel már 5 Bundesliga-salátástálat, 3 DFB-kupát és egy Bajnokok Ligája trófeát (2013) nyert az itt töltött 6 éve alatt.

Jelenleg Joshua Kimmich vetélytársa a legendás Philipp Lahm pótlására, és így a kezdő tizenegyben való helyért folytatott küzdelemben. El kell ismerni, nem egy rossz pozíció. Rafinha sziporkázó arany-fehér cipőjében (amelyet nemrégiben, a dubai kirándulásán vett) beszélt a Bleacher Reportnak a képességeiről, a kihívásairól és küzdelmeiről, valamint a tetoválásairól is.

Bleacher Report: Aláírt még egy évre, ami így a klubhoz köti Önt a 2018-ban is. Mik a kilátásai a következő szezonra?

Rafinha: Mindenképpen a klubnál akarok maradni. Philipp visszavonult, így most több lehetőségem lesz, hogy jobbhátvédként biztosítsam a helyem a kezdőben. Alig várom már, hogy játszhassak. A Bayernnél igazán értékelik azokat a sportolókat, akik náluk vannak, akik mindent megtesznek, hogy itt játszhassanak, és akik így képviselik a klubot. Továbbra is egy ilyen fickó akarok lenni.

B/R: Lahm visszavonult, akárcsak Xabi Alonso. Ezzel komoly vezéregyéniségeket vesztettek. Be tudják, be tudja tölteni az általuk hagyott űrt?

Rafinha: Nagyon kemény feladat lesz helyettesíteni, illetve olyan szintű vezetést biztosítani, mint, Philipp és Xabi, de immár 6 éve vagyok az egyesületnél. Tudom, hogy működik a Bayern. És bár nehéz helyzetben vagyok, mivel ilyen kaliberű, a klub számára fontos legendákat nem egyszerű pótolni, úgy érzem képes vagyok arra, hogy így tegyek mind a pályán, mind azon kívül. Én is ugyanazt szeretném tenni, amit ők tettek: segíteni szeretném a csapattársaimat mindkét terepen, a Bayern közösségéért szeretnék dolgozni.

B/R: Mit tanult a vezetésről, amikor őket figyelte?

Rafinha: Nagy örömömre szolgált, hogy ilyen sok nagyszerű percet élhettem át velük. Sok bajnokságot és trófeát nyertünk együtt. Sok alkalmunk volt az ünneplésre. De amikor a legtöbbet tanultam tőlük, azok a nehezebb pillanatok voltak, amelyekkel közösen néztünk szembe, és láthattam, hogy bánnak a csapattársaikkal, az edzőkkel és a szurkolókkal.     

B/R: Tudna említeni egy ilyen nehezebb pillanatot?

Rafinha: 2012-ben elvesztettük a Bajnokok Ligája döntőjét a Chelsea ellen. Otthon voltunk, a drukkereink előtt, és vesztettünk. Mindenki nagyon mérges volt amiatt a vereség miatt. Philipp volt az az ember, aki felemelt minket. Azt mondta nekünk, hogy tovább kell lépnünk, ha végül magasba akarjuk emelni azt a trófeát, és hogy jövőre erre újra lehetőségünk lesz. Ő ott kiállt mindenki elé. Beszélt a szurkolóinkkal, az edzői stábbal és a klubvezetéssel. Nagyon sokat tanultam abból, ahogy akkor kezelte a helyzetet. Aztán következő évben megvertük a Borussia Dortmundot a döntőben.

B/R: Miért szeret Ön a jobbhátvéd posztján játszani?

Rafinha: Mert ez az a pozíció, ahol a legtöbbet kell szenvedned. [Nevet] Mindig játékban vagyok, akár támadunk, akár védekezünk. Elég okosnak kell lenned, hogy a védősor négyesében lehess, ugyanakkor fontos szerepet játssz a támadásban is. Nagyon szeretem ezt. Szeretek mindenben részt venni, állandóan fel-alá futkározni a pályán. Nagy örömet jelent ez nekem.

B/R: Szóval azért szereti, mert itt sokat kell szenvedni?

Rafinha: Igen, pontosan. Mindig is sokat szenvedtem, mivel gyerekkorom óta jobbhátvéd vagyok, de nagyot is nyertem rajta, szóval végül megérte.

B/R: Mikor és miért kezdett ebben a pozícióban játszani?

Rafinha: 2001-ben a Coritiba ificsapatában fociztam. Akkoriban még szélső voltam, de az egyik edzőm azt mondta nekem, hogy ez nem fog így tovább működni, mivel túl alacsony vagyok. Jobb lesz, ha jobbhátvéd leszek ezentúl. Először nem igazán tetszett az ötlet, de lassacskán rájöttem, hogy igaza volt, itt sokkal jobban tudtam kamatoztatni a képességeimet. Egy olyan csapatban, mint a Bayern, jó dolog, ha hátvéd létedre van tapasztalatod a szélen is, hiszen az egész pályán mozognod kell, gyakran kell pozíciót váltanod. Ez nagyon sokat segített nekem, különösen a Guardiolával töltött idő alatt. Amikor ő volt az edzőnk, a kapuson kívül szinte minden poszton játszottam. Tényleg, mindenhol: voltam védő, középpályás, szélső és támadó is. A jártasságom nagyon jól jött akkor. Hihetetlenül jó volt az a három év. 120 meccsen léptem pályára, és úgy éreztem, hogy hasznára váltam a csapatnak.      

B/R: Valószínűleg Ön tényleg alacsony a kapus posztra.

Rafinha: [Nevet]

B/R: Az egész jobb karját tetoválások borítják, míg a balon szinte nem is látunk. Miért van ez?

Rafinha: Előbb-utóbb eljutok oda is. Minden tetoválásom valami nagyon fontos emléket jelent nekem. Ahogy telik az idő, remélem, még sok új alkalom és helyzet fog adódni, amikre ilyen szívesen emlékeznék.

[Megmutatja a jobb bicepszén lévő három tetoválást a trófeákról.]      

B/R: Akkor még több kupát kell nyernie.

Rafinha: Már így is nagyon sokat nyertem a Bayernnel, szóval ki kellett és kell választanom a legkülönlegesebbeket. Egyébként az egész testem tele lenne varrva. Most minden megnyert cím után felkerül egy újabb csillag.

[Tényleg nagyon sok csillagalakú tetoválása van, amik között megtalálható az 5 Bundesliga-győzelemért járó is.]

B/R: Melyik volt az első tetkó, amit kapott?

Rafinha: Akkor történt, amikor Édesapám elhunyt még 2002-ben. „Örökké szeretlek” – ez áll rajta.

B/R: Újra visszatér a brazil válogatottba. Mit gondol, be tudja küzdeni magát a 2018-as világbajnoki keretbe?

Rafinha: Magabiztos vagyok ilyen téren, úgy gondolom, van keresnivalóm a nemzeti csapatban. Igazán örülök, hogy az új edzőnk, Tite, ilyen sok kihagyás után ismét behívott. 12 éve játszom Európában, sokkal jobban olvasom a játékot, mint eddig bármikor. Megérettem a feladatra. Nagyszerű lehetőség áll előttem, hogy bekerüljek a VB-keretbe. Nemrégiben két hetet töltöttem a csapattal, nagyon élveztem az edzéseket meg a stábbal töltött időt. Alig várom már a Világbajnokságot.

B/R: Van esetleg kedvenc története Neymarral kapcsolatban?

Rafinha: 2014-ben találkoztam vele először a válogatottban. Láttam, milyen őrületes cseleket csinált, fantasztikus volt. Azután lehetőségem nyílt ellene játszani. Lenyűgözött az, amire képes a labdával, hihetetlenül jó játékos.

B/R: Miben különbözik az Ön szerepe a Bayern Münchenben és a nemzeti csapatban?

Rafinha: Nyilvánvaló, hogy különböző stílusok és játékosok szerepelnek a két csapatban, de kényelmesen érzem magam a válogatottban is. Tite sok mindent átvett az európai mentalitásból, amit most Brazíliában kíván alkalmazni. Úgy gondolom, az átvételi folyamat az Európában játszó focistáknak elég könnyen fog menni.

B/R: Mit ért azalatt, hogy „európai stílus”?

Rafinha: Brazília mindig is úgy gondolta, hogy képes győzni pusztán azért, mert megvan hozzá az adottsága. Amiben most változást látok, az az, hogy az edzőnk behoz egy olyan gondolkodásmódot, amelyik törődik a taktikával és a játék érzelmi részével. Segítenünk kell egymást a pályán, csak azután lehet az adottság a problémák megoldása. Először egy újfajta gondolkodásmód, majd erre építve használjuk a képességeinket – ebből egy nagyon erős csapat fog kovácsolódni.

B/R: Ez nagyon németes beállítottságúnak, szervezettnek hangzik.

Rafinha: Ez pontosan az.

B/R: Hogy tudják ötvözni az ösztönt a szervezettséggel anélkül, hogy bármelyik is túl sokat veszítsen a jelentőségéből?

Rafinha: Ha valami segített nekem a Némerországban töltött éveim alatt, akkor az éppen az volt, hogy az ott tanult fegyelmet, ahogy a németek kezelik a problémákat társítani tudtam a brazil játék kötetlenségével. Egybe tudtam olvasztani a strukturált és a szabad játékot. Nagyon örülök, hogy erre képes voltam.

B/R: Volt egy bizonyos edző esetleg, aki megtanította Önt erre?

Rafinha: Nem. Magamtól jöttem rá. Az edzők segítettek, de a saját utamon találtam meg a módját.

B/R: Most már szinte tökéletes keveréke a német és a brazil játékfelfogásnak.

Rafinha: Már van német útlevelem, és rendes állampolgárságom. Örülök, mert most 50%-ban német, 50%-ban brazil vagyok, mindkét tudáskészlet rendelkezésemre áll. A szervezettség az egyik, míg a joga bonito a másikon.

B/R: Hogyhogy megkapta a német útlevelet?

Rafinha: Szeretem az országot. 13 éve vagyok itt, otthon érzem magam. Ez egy magától értetődő döntés volt, természetessé vált az élet itt.

      

B/R: Akár Németországban is maradna a pályafutása után?

Rafinha: Nem, nem véglegesen telepedtem le itt. Visszamegyek majd Brazíliába, van ott is házam. De jelenleg minden Németországhoz köt, erről nem szabad elfeledkeznem. Nem mehetek vissza egyik napról a másikra oda. Itt is leszek majd, meg ott is

B/R: Na és Dubaiba egy kis vásárlásra?

Rafinha: [Nevet] Oda természetesen igen.

Forrás : http://bleacherreport.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/40021/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,rafinha
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?