Joachim Löw: ez a Bayern játékos rögtön meggyőzött

Tóth Renáta

Löw Kimmichről: nagy karrier áll előtte, rengeteg válogatott szerepléssel.

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya elárulta, szerinte a jövőben milyen típusú játékos iránt lesz nagy a kereslet, továbbá milyen jövőt jósol Joshua Kimmichnek.

A Mexikó elleni remek mérkőzés nemcsak 11,37 millió német szurkolót bűvölt el a TV-képernyők előtt, de Jogi Löwöt is. A szövetségi kapitány elégedett volt csapatával, és később, a meccs utáni sajtótájékoztatón áradozott Joshua Kimmichről és társairól.

"Imponált nekem, hogy az elején úgy játszottunk, ahogyan azt megbeszéltük."

- dicsérte a válogatottat Löw. Aki az elmúlt hetekben figyelte Joachim Löwöt, érezhette, hogy mennyire élvezi a munkát a fiatal játékosokkal, milyen örömmel nyugtázta az előrelépésüket. Látni akarta, ki áll készen arra, hogy felelősséget vállaljon a csapat vezetésében.

A Konföderációs Kupán Löw sok kérdésre kapott választ, de hirtelen újabbak is felmerültek. A jelenlegi keretből kinek tud továbbra is helyet biztosítani akkor, ha a sztárjátékosok visszatérnek? A jövő évi világbajnokságon hol lesz a válogatott bázisa? Az idei tornán a napos Szocsi komoly konkurenciának bizonyult az eddig favorizált Moszkvával szemben. A tz a fekete-tengeri szállodában látogatta meg az 57 éves szövetségi kapitányt egy interjú erejéig.

tz: Löw Úr, a Konföderációs Kupa alatt a sztárok edzőjéből a fiatal játékosok kiképzőjévé vált. Milyen feladatot adott ez Önnek?

Joachim Löw: Nagyon élvezem. A játékosok jó alapokkal jöttek ide, és sikerre éhesek, ez érezhető is. Nemcsak egyénileg fejlődtek, hanem úgy érzem, egy csapat is született itt. A munka inkább az alapokról szólt, három héttel ezelőtt teljesen a nulláról kezdtünk.

tz: Változott a napi munkája ebben az időszakban?

Joachim Löw: Természetesen a megszokott csapattal is nagy örömet okoz, de a tapasztalt játékosok már elsajátították a gyakorlatainkat. Ott sem intézhető el a dolog azzal, hogy szórakoztatjuk őket. A részleteken dolgozunk, és pár dolgot megpróbálunk az évek során automatizmussá tenni.

tz: Ennek ellenére új kihívásnak érezte, hogy ebből a keretből egy működő egységet hozzon létre?

Joachim Löw: Nem feltétlenül, elsősorban inkább arról szólt, hogy új ismereteket gyűjtsek, szélesítsem a látókörömet, a játékosokat tovább fejlesszem, amely nemcsak a jövő évi VB miatt fontos, de az elkövetkezendő két-három évre nézve is.

tz: Hogy fejlődött itt a csapat? Felismerte, ki vállalja a felelősséget, hogy az Ön irányelveit megvalósítsák a pályán?

Joachim Löw: Igen, ez észrevehető volt – egy-két játékos megmutatta, hogy lehet rá számítani ilyen téren. De mindenki, aki itt van, a maximumot nyújtotta eddig.

tz: Joshua Kimmich kiemelkedik, Kamerun ellen a mérkőzés végén már csapatkapitány is lett. Megtette Konföderációs Kupán a vezető játékossá válás útján azt a lépést, amint Ön remélt?

Joachim Löw: Jo-t csak dicsérni tudom. Tavaly először került a válogatottba az EB-re való felkészüléskor, már az első napokban meggyőzött a pályán nyújtott teljesítményével, testbeszédével. Az első edzésen megmutatta, hogy ki akarja harcolni a helyét a keretben és ott szeretne lenni az Európa-bajnokságon. Díjazom ezt a fajta akaratot és kitartást. Minden megmozdulása 100%-osan szenvedéllyel teli.

tz: Egy évvel később már a csapat részévé vált…

Joachim Löw: Nagyon erős játékos, több poszton is bevethető. Fiatal kora ellenére nagyon jó taktikai felfogást mutat, és gyorsan végre is hajtja. Ez teszi őt olyan értékes játékossá. Úgy érzem, nagy karrier áll előtte, rengeteg válogatott szerepléssel.

tz: A fejlődése sok fiatal számára jó példával szolgál. Mely képességek a legfontosabbak Ön szerint? Milyen típusú játékosokat keres, hogy a csapatot még jobbá tegye?

Joachim Löw: A következő években a jó kognitív képességű játékosok lesznek keresettek. Ki rugalmas, ki talál megoldást a különféle helyzetekben. Fizikailag úgy érzem, a játékosok már elértek egy bizonyos határt. De a mérkőzések egyre szorosabbá válnak majd, a területek egyre szűkebbek és a nyomás egyre nagyobb. A játékosnak mindenre gyors, és főleg jó megoldásokat kell tudnia. Ezen a területen van még fejlődési lehetőség a fociban.

tz: Hogy tudja a játékosait ebbe az irányba fejleszteni? Nem sok idejük van a válogatott mérkőzések idején.

Joachim Löw: Az előző évek tapasztalataiból merítünk. A fejlődés a kontrafocitól, amit a 2010-es VB-n is játszottunk, a labdabirtokláson alapuló játékra is hosszabb folyamat volt. Az edzői stábunk annyira jól szervezett, hogy megoldjuk, hogy rövid idő alatt is súlypontokat képezzünk és automatizmusokat sajátítsunk el. Egyrészt az edzéseken, másrészt a videó elemzéseken és oktatásokon keresztül. Bizonyos alapvető dolgokat elméletben le lehet vezetni, ez nem annyira nehéz.

tz: Minden bizonnyal jól jön Önnek, hogy az FC Bayern újra jobban épít a német válogatott játékosokra?

Joachim Löw: A Bayernnek már korábban is volt olyan időszaka, hogy 7-8 német válogatott játékos volt a keretükben, úgy tűnik, ismét ezt az elvet követik. Uli Hoeneß már korábban is úgy alakította a Bayernt, hogy sok német válogatott játékos legyen náluk szerződésben. Ezt jónak találom, a Bayernnél nagy a nyomás az eredményességre. A klubbon belüli mentalitásból és magabiztosságból sokat profitálhatnak a játékosok.

tz: A válogatott is?

Joachim Löw: Természetesen az ilyen csoportképződésnek vannak előnyei is, mert a játékosok már ismerik egymást a mindennapos edzésekről. De számomra nem ez a legfontosabb. A végén úgyis a tehetség a döntő tényező, és a felfogás, amit a válogatottban követünk.

tz: A tehetsége Mario Götzenek is kétségtelenül megvan. Fenntart számára egy helyet a VB-keretben, ha teljesen felépül anyagcsere-betegségéből és újra teljesen egészséges lesz?

Joachim Löw: Röviddel a Konföderációs Kupa előtt felvettem vele a kapcsolatot. Nagyon optimistának és pozitívnak tűnt, és remélem, hogy nyáron a felkészülést nagyobb sérülés nélkül tudja abszolválni. Mario Götze rendkívüli játékos. Azt kívánom neki, hogy gyorsan formába lendüljön.

tz: És Holger Badstuber? Legutóbb azt nyilatkozta, hogy még nem írta le magában a válogatottságot?

Joachim Löw: Holger az egyik legtehetségesebb belső védő volt, mert kiemelkedő a játék indításában. Az utóbbi évek sajnos nagyon nehezek voltak neki. Úgy gondolom, hogy neki most elsősorban az a fontos, hogy egy éven át rendszeresen játsszon.

tz: Úgy tűnt, Szocsi Önnek és a játékosoknak is nagyon tetszett. Mennyire komolyan tervezik, hogy jövőre a bázisukat a tenger mellé helyezzék?

Joachim Löw: Szocsi is opció lehet, de jelenleg minden lehetőséget megvizsgálunk, Oliver Bierhoff és csapata tulajdonképpen az egész országban körülnéz. Előny, hogy itt, Szocsiban jó regenerálódási- és nagyszerű edzési lehetőségek vannak. De a legfontosabb az, hogy a logisztika stimmeljen.

tz: Szocsi Oroszország déli részén található. Moszkva lenne a legjobb opció az utazásokat és a vele járó stresszt figyelembe véve?

Joachim Löw: Sok szempont fogja majd a végső döntést befolyásolni. Az edzőpálya közelsége, a repülőtértől való távolság, és a repülési idő is természetesen.

tz: Ennek ellenére úgy tűnik, hogy Önt és a DFB stábját nem győzte még meg Moszkva…

Joachim Löw: A másik oldal az, hogy az elmúlt tornákon meggyőződtem róla, mennyire fontos, hogy a meccsek között ki tudjunk kapcsolódni. A játékosokon nagy a teher – nem csak fizikálisan, de érzelmileg is. Még nem döntöttunk, mindennek stimmelnie kell.

forrás: dfb.de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/39923/pics/lead_800x600.jpeg
2017 Konföderációs Kupa,Bayernesek a válogatottban,Hírek a válogatottról,joachim löw,joshua kimmich
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?