Tolisso? Sokkal jobb, mint Sanches...

Domonkos Altdorfer

Corentin Tolisso a Bayern új rekordigazolása. Egyelőre nem sokat tudunk a fiatal játékosról, ezért a francia labdarúgást jól ismerő szakember mutatja be Tolisso erényeit.

Gernot Rohr interjú:

München - A német szurkolók bizonyára nagyon elcsodálkoztak: A Bayern 41,5 millió Eurót fizetett egy ismeretlen, Corentin Tolisso nevű játékosért. Az interjúban a volt müncheni, a francia labdarúgásban jártas Gernot Rohr beszél a 22 éves játékosról.

Rohr Úr, milyen típusú játékost vásárolt a Bayern Tolisso személyében?

Rohr: Egy nagyon temperamentumosat. Ezt pozitív értelemben gondolom. Egészséges agresszivitás van benne, amihez egy anekdotát is tudok. Tolisso fizikailag magasan képzett, sokat fut. olyan játékos, aki a támadásokat felépíti és szörnyen kreatív. Sokoldalú, polivalens, ahogy ma mondják. Még nem alapjátékos a válogatottban, de még fiatal, és képes a fejlődésre.

Gernot Rohr

Milyen anekdotát ismer a temperamentumáról?

Rohr: Februárban a St. Etienne ellen egy szörnyű becsúszás után pirosat kapott. Tényleg szörnyű volt Fabien Lemoine ellen. Akkor elvesztette a fejét, még meg kell tanulnia kontrollálnia magát. De! Ezután egy sajtótájékoztatón elnézést kért, és komolyan bűnbánatot tanúsított. Azt gondolom, ez mellette szól. Azt el kell még mondani, hogy a Lyon és a St. Etienne között óriási a rivalizálás. Egy ilyen derbin mindenki nagyon agresszív. Hallottam, amikor Tolisso a francia Rádióban mesélte, hogy ha egy új barátnőjéről kiderülne, hogy St. Etienne szurkoló, akkor azonnal megszakítaná vele a kapcsolatot. Látható, milyen mély érzésű. 13 évesen került a Lyonhoz, abból a régióból származik. Azt gondolom, elnézhetjük neki ezt a piros lapot, ami amúgy is csak egyszer fordult elő.

A pályára tekintve: Lucien Favre, a Nizza edzője szerint Tolisso inkább egy „nyolcas” mint egy „hatos”. Ön szerint melyik pozícióba való?

Rohr: Mint mondtam, sokoldalú játékos. „Hatos”, „hetes”, „nyolcas”, „tízes”… mindet tudja játszani. Én inkább offenzív pozícióban látom szívesen, ebben igazat adok Luciennek, Tolisso a „hatosban” nem teljesen tudná a kvalitásait csillogtatni. De ő ezzel együtt egy zongoracipelő, aki mélyebbről is impulzust tud adni.

A „Coteau suisse”, azaz svájci bicska becenévvel is illették már. Jogosan?

Rohr: Coteau suisse? Ezt még nem hallottam, de teljesen jól passzol hozzá, tetszik. Feltehetően Lucientől származik, hiszen ő svájci. Eddig viszont még semmit nem beszéltem arról, milyen jól fejel. Igen, egy svájci bicska, ami mindig tud megoldást. Ezzel jól le lehet őt írni.

Tolisso elárulta, kinek köszönhető az átigazolása? 13 évesen került az Olympique-hez. A „tehetséggyár” sok sztárt kiképzett.

Rohr: Igen így mondják. Karim Benzema például. És Juninhotól leste el kiskorában a szabadrúgástechnikát. Sok példaképe volt. Lyonban nagy hangsúlyt fektetnek a technikai képzésre, ez nála is látszódik. Már egy egész évtizedet eltöltött Lyonban – ha valaki ennyi időn keresztül ilyen szintű képzést kap, nagy várakozásokkal tekinthetünk elébe. Azok közé a tehetségek közé tartozik, akik a 2010-es Dél-afrikai VB óta másfajta képzést kaptak. A sport mellett a mentális felkészítés is központi elem. Ő egy játékos, aki előtt nagy jövő áll.

Tolisso volt Lyonban a kapitány, az U21-eseknél is ő hordta a karszalagot. Vezető személyiség?

Rohr: Igen, ebben a fiatal generációban ő egy vezéregyéniség. Még fejlődnie kell, és ehhez a Bayernes tapasztalat jól fog jönni. Meg van a vezetőképessége.

Franciaországban „Coconak” hívták, ami a Corentin rövidítése, de ezzel együtt a köznyelvben „ravaszdit” is jelent. Passzol hozzá?

Rohr: Hmm „Coco”, inkább rafináltnak fordítanám, vagy kis pimasznak. De ez egy pozitív fogalom. Ez rejtőzik a Bayern új igazoltját övező ujjongás mögött.

Megér „Coco” Tolisso 41,5 millió Eurót?

Rohr: Huh, nehéz megmondani. Azért a média őrült. Tolisso egy jó játékos, és a Bayernben még jobb lehet. Mennyit fizetett a Bayern Renato Sanchesért?

35 millió Eurót

Rohr: Na, igen. Szóval Tolisso jobb, mint Sanches. Sőt sokkal jobb, amennyiben a nagyszabású anyagi ráfordítást nézzük.

Miért nem alapjátékos még a francia nemzeti csapatban?

Rohr: Nagy ott a konkurencia, de a váltás a Bayernbe pluszpontot jelent számára. Úgy is mondhatjuk, hogy a Lyonnak nem volt szuper szezonja. Ez kihat a válogatottra is, mostantól egy nagyobb bónuszt élvez.

Hol van a helye a Bayernben?

Rohr: Mindenképp helye van a Bayernben. Nagyon ambíciózus, Thiago és Vidal mellett is helyt áll. Persze Xabi Alonso nyomot hagyott, ehhez még fejlődnie kell, most még nem ekkora személyiség, még nem lehet őket egy lapon említeni.

Milyen fontos a honfitárs, Willy Sagnol, aki az új segédedzőként a beépülésben segíthet?

Rohr: Nagyon örültem, hogy Willy a Bayernbe visszatér. Jól ismerem, sokat találkoztunk, amikor a Girondins Bordeaux edzője volt. Jó munkát végzett a fiatal csapattal. Nemrég találkoztam vele, voltak ajánlatai Algériából, a ghanai nemzeti csapattól. Már azt hittem afrikai edzőkollégaként üdvözölhetem, de ő a Bayern mellett döntött, és ez így jó, mert Ancelottitól sokat tanulhat. Tolissonak jó, hogy Sagnol Münchenben lesz. Már korábbról ismerik egymást, amikor Willy még a szövetségnél, az utánpótlásban dolgozott.  

Számol azzal, hogy Sagnol belsős információi alapján a jövőben a Bayern bátrabban fog a francia tehetségek felé fordulni?

Rohr: Igen, erre számítok. A Bayernnek előny, Sagnolt a fedélzeten tudni. Ma volt a L’Equipe-ben, hogy Franciaország exportálja a legtöbb tehetséget Brazília után. Most 746-an vannak világszerte, akik az itteni akadémiákról kerültek ki. Csak Németországban nagyjából 300-an. Azt gondolom, Münchenben már sok francia otthonra lelt. Franck Ribery már tíz éve ott van, ki gondolta volna ezt? Ennek a tradíciónak nem kéne, hogy vége legyen, mindkét oldalnak előnyös.

Forrás : https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/39730/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,corentin tolisso,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,renato sanches
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?