Blogolj!

Számomra mindig is nagy dolog volt a Bayern színeiben játszani

Fazekas Annamária

 A múlt hősei: Alexander Zickler

Hétszeres német bajnok, UEFA kupa és BL győztes: Alexander Zickler 19 éves drezdai tehetségként bekerült a német futball olimpiába. A „múlt hősei” című rovatunk számára készített interjúban az ex-klubjáról, a Dynamo Dresden-ről, a Bayernnél töltött sikeres időszakáról mesél, és kiderül az is, hogy gratulál-e a freiburgi Nils Petersennek a joker – rekordjához.

- Zickler úr, a Dynamo Drezda összes ifjúsági csapatában megfordult, majd 19 évesen mégis az FC Bayernhez igazolt. Ez egy komoly lépés volt Öntől. Ma is ugyanígy tenne? 

- Alexander Zickler: “Igen, mindenképpen. Voltak érvek és ellenérvek. Néhány azt mondták, hogy ez még talán túl korai. A Drezda csapatában hihetetlen évem volt. Az ifi csapatból átkerültem nyáron a másod csapathoz, télen már tesztmérkőzéseket játszhattam az első csapatban, a visszavágó körben pedig már teljesen a csapattal játszhattam. Majd kilencedik vagy tízedik játék után már alá is írtam Münchenben. Úgy gondoltam akkor, hogy ilyen müncheni lehetőséget nem minden nap kap az ember. A három évre próbaidőként tekintettem, ahol sokat tanulhatok, és elindulhat az utam. Az hogy végül ebből a három évből tizenkettő lett, azzal én sem számoltam előre.”

- A Dynamo Drezda csapata stabil. Láthatjuk őket újra a Bundesligában?

- Zickler: “Az általuk választott út nagyon jó döntésnek bizonyult - a fiatal és tapasztalt játékosok megfelelő keveréke, a jó edző, és a futballrajongó közönség. Remek csapatot állítottak össze, ami otthoni mérkőzések esetén igazi hatalommal bír.

A kupában már megmutatták a fiúk, hogy képesek rá. Ebben a szezonban azonban valahogy hiányzott az állandóság. Hogy jó teljesítményt nyújtsanak, és az első ligában is megvethessék a lábukat, ahhoz szükség van erre az állandóságra. Ezt a következő években meg kell találniuk. Akkor lehetővé válik a Drezda számára, hogy az első ligában játsszon. Magam részéről örülnék neki.”

A hűsége a Bayernhez meghosszabbította a karrierjét

- Drezdából Münchenbe igazolt, és hihetetlen karriert futott be. Megnyert mindent, amit meg lehet nyerni, több mint 200 mérkőzésen játszott. Nem zavarja, ha mint a „sérülésre hajlamos joker játékost” emlegetik?

- Zickler: “Münchenben sok mindent átélhettem, néhány mérkőzést természetesen a padon kezdtem. Utólag azt mondhatom, hogy talán nem a legjobb mindig joker játékosnak lenni. Az edző döntéseiben mindig fontos szerepet játszik, hogy ki ül még a padon, akit még bevethet. Számomra mindig nagydolog volt a Bayern színeiben játszani, mindegy hogy kezdőként, vagy a kispadról becserélve játszhattam a mérkőzésen. Hogy ez nem mindig kielégítő, az is biztos. De végül is a hűségem a csapathoz, meghosszabbította a karrieremet. A szerződésem épp lejárt, és éppen a harmadik sípcsonttörésemet kezelték. Azt hiszem nem sok egyesület hosszabbított volna velem szerződést, ilyen körülmények között. A hosszabbításnak köszönhetően kitűnő orvosi kezeléseket kaphattam. Úgy hogy úgy gondolom, hogy ezért köszönettel tartozom a Bayernek, Uli Honeßnek, akik segítettek nekem. A Salzburgban töltött öt évemet a Bayernek köszönhettem.”

- 2001-ben a Bayern csapatában Önön kívül még négy csatár játszott: Elber, Santa Cruz, Sergio és Jancker. Jelenleg pedig csak egyetlen csatár van: Lewandowski. Mit gondol, miért olyan nehéz helyettesítést találni a helyére?

- Zickler: “Az érkező játékosokra mindig nagy nyomás nehezedik. Olyasvalakit találni, aki megelégszik a másodhegedűs pozícióval, nem olyan egyszerű. Mindenki játszani szeretne. És Lewandowski kvalitásai igencsak különlegesek. Szerintem a legtökéletesebb csatár, akit ismerek. Vele egyenértékű helyettesítő ugyancsak játszani szeretne, ami előbb – utóbb elégedetlenséghez vezet. Figyelni kell arra is, hogy egy ilyen helyzet később, ne mérgezze a csapat levegőjét se meg.”

- Milyen személyiségjegyeket kell, hogy hordozzon a helyettesítő csatár: cselezgető, mint Sanches, vagy bármikor megjátszható, Lewandowski?

- Zickler: “Minden esetre olyan karakter kell, legyen, aki bele tud illeszkedni a hierarchiába. Ezenkívül el kell tudni fogadnia, hogy Lewandowski mellett nem övé a főszerep. Hogy játékstílusát tekintve milyen típusú legyen, azt az egyesületnek kell eldöntenie.”

Csatár vagyok, hagyom játszani a játékosokat

- A két utolsó müncheni évében szinte rendszeresen sérült volt. Aztán Salzburgba ment és gólkirály és bajnok lett. Mennyire volt biztos a visszatérés sikerében?

- Zickler: “Nem számítottam rá, hogy így fog menni. Az első év nagyon fontos volt számomra, mert alig volt sérülésem. A második évben egy bizonyos biztonságérzetet szereztem, és akkor újra sikerült feljebb jutnom. Számomra az volt a fontos, hogy a megmondó embereknek, akik azt mondták, hogy nem fog sikerülni, azoknak újra megmutathassam. A győztes mentalitást, ami Münchenben belém ivódott, szerettem volna továbbvinni. Ehhez hozzájött még az, hogy jobban a középpontban voltam, így a felelősségem is több volt. A személyiségem fejlődése szempontjából ez roppant fontos volt.”

- Hosszú évekig az egyesületnél játszó játékosok gyakran kapnak felkérést a karrierjük befejezése után, hogy valamely funkciót töltsenek be az egyesületnél. Az Ön esetében nem volt ilyen típusú megkeresés?

- Zickler: “Először is fontos kifejeznem, hogy roppant hálás vagy az FC Red Bull Salzburg egyesületnek. Rengeteg tanultam az akadémiánkon, melyet edzőként hasznosítani tudok. Természetesen kapcsolatban állunk a müncheniekkel, sokat játszottunk a Bayern ellen. Most itt vagyok, télen vettem át a segédedzői pozíciót az FC Liefering csapatánál. Számomra az volt a fontos, hogy a következő lépést megtegyem: az ifjúsági fociból fellépjek a felnőtt foci területére. Borzasztóan élvezem. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom, a kapu nyitva áll. A Bayernnek is van ifjúsági központja, és biztos vagyok benne, hogy egy gondolatot majd megér. De ez nem rajtam múlik, majd meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok. Jelenleg nagyon jól érzem magam, remek és igen érdekes munkám van..”

- Mi Zickler edző játékfilozófiája?

- Zickler: “Csatár vagyok, így szeretek játszani, hagyni is. Salzburgban a játékfilozófiánk modern, és támadó játékra koncentrál. Szeretem a focit, szeretem az offenzív, gyorsan előretörő játékot. De azért szeretem a labdapasszolgatást, és a pozíciós játékot, amit a Bayern is játszik.”

- Akkor hamarosan vezető edzőként láthatjuk az oldalvonalnál?

- Zickler: “Jelenleg futball oktatói diplomámat készítem Ausztriában. Ez még októberig tart, azután majd meglátom, hogy merre veszem az irányt.”

- Akkor a jelenlegi terv az, hogy Ausztriában marad, és fejleszti magát?

- Zickler: “A foci egy igen gyors iparág, az edzők vonatkozásában is. A saját fejlődésemmel jelenleg - U13 edzőből segédedző a Liefering csapatánál – nagyon elégedett vagyok. Sok mindent kipróbálhattam, hibázhattam. Ez nem lett volna jó kihagyni. Hogy az elkövetkező egy – két év mit hoz majd, az majd kiderül. De természetesen szeretnék majd egy csapatot irányítani.”

- Önnek vagy egy Bundesliga rekordja is. A legtöbb Joker gól. (*Joker gól: becserélt játékos által lőtt gól). Nem régen pedig Nils Petersen is csatlakozott Önhöz, mint rekordtartóhoz. Nem tart tőle minden egyes freiburgi csere esetében, hogy elveszítheti a rekordját?

- Zickler: “Egyáltalán nem. Nils olyan játékos, aki már sok mindent bizonyított a karrierje során. Nagyon tetszik benne, hogy ha pályára lép, akkor keményen dolgozik a csapatáért, és mindent belead. És ha lő még néhány dzsóker gólt, az egyáltalán nem probléma. Én legalábbis nem kívánom azt neki, hogy ne lőjön többet. Sőt pont ellenkezőleg: szeretem azt a csapatot, és az edzőjét is, és ha megdönti a rekordomat, szívből fogok neki gratulálni.”

- Köszönjük az interjút Zickler Úr! 

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/39402/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,BAYERN TÖRTÉNELEM,Bayern történelem: legendás játékosok,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,robert lewandowski
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?