Matthäus: Kimmich a középpályára való, de…

Tóth Renáta

Miután Philipp Lahm befejezte pályafutását, szerepét a védelem jobb oldalán Joshua Kimmichnek kell átvennie az FC Bayern csapatánál. De ez lehet a helyes poszt számára? A tz interjújában Lothar Matthäus is hozzászólt a témához.

A német válogatott nem a Konföderációs Kupa esélyeseként utazott a tornára Oroszországba. A jelenlegi keretben egyedül Julian Draxler, Shkodran Mustafi és Matthias Ginter voltak a 2014-es VB győztes csapat tagjai. A szövetségi kapitány, Joachim Löw ezt a tornát elsősorban egyfajta tesztelésnek szánja, a hangsúly egyértelműen a jövő évi világbajnokságon van. A német válogatott egykori rekorder játékosa (150 válogatott mérkőzés), Lothar Matthäus a tz oldalnak nyilatkozott egyebek mellett arról is, milyen esélyeket lát a Nationalelfnek a Kupán.

- tz: Matthäus Úr, milyen reményeket fűz a válogatotthoz?

- Matthäus: Nem esélyesként utaztak a Konföderációs Kupára. Sok olyan játékos van a keretben, akiknek ez az első alkalmuk egy tornán játszani; mégis úgy gondolom, hogy a csoport mérkőzések során biztosan helyt fognak állni. A fiatalok is magas szintű játékosok.

- tz: Sok kritika érte a keretet. Nem kellett volna a legjobb kezdőcsapattal kiállni?

- Matthäus: Megértem Löw döntését, miszerint sok leterhelt játékosnak szünetet és pihenést engedélyezett. A világbajnokság a fontos, nem a Konföderációs Kupa. Ezenkívül itt a lehetőség, hogy a potenciális leendő VB-kerettagokat megfigyelje, és 2018-ra egy erős csapatot állítson össze. És ezeknek a játékosoknak ez egy nagyszerű lehetőség, hogy nagyobb feladatokhoz jussanak.

- tz: Ki jut eszébe az elmúlt hetekből az első benyomások után?

- Matthäus: A Dánia és a San Marino elleni mérkőzések nem mérvadóak.  Dánia ellen egyetlen közös edzés után léptek pályára, San Marino pedig nem több, mint egy jobb edzőpartner. A világbajnokságra Löwnek össze kell állítania a csapatot, és néhány poszton cserélnie is kell. De sok ilyen poszt nyitott még…

- tz: Például a középpályán Sandro Wagner konkurenciát jelent Mario Gomez számára?

- Matthäus: Sandro Wagner az utóbbi két évben kiválóan játszott. A Darmstadtban klasszikus gólvadászként a találataival biztosította a csapat bennmaradását. A Hoffenheimben átalakította a játékát, hogy igazi csatárrá váljon.

- tz: Löw nem a csatárokra épít, például 2014-ben Miro Klose volt az egyetlen, 2016-ban pedig Gomez. Lehetséges, hogy Wagner kiszoríthatja őt a kezdőcsapatból?

- Matthäus: Wagner csapatjátékos, Julian Nagelsmann a Hoffenheimben első osztályú csatárrá formálta őt. De miért kell megneveznünk a játékost? Gomez vagy Wagner? Ha Löw egy csatárral képzeli el a felállás, mindkét játékos segíteni tudja a csapatot a góljaival, mindketten bizonyították már ezt. Semmi sem szól az ellen, hogy akár mindketten a VB-re utazzanak.

- tz: Wagner 29 évesen a keret legidősebb tagja, de a felelősség a fiatalokon, Draxleren, Mustafin és Kimmichen van. Megfelelnek erre a szerepre?

- Matthäus: Ezeknek a játékosoknak a fejlődésüknek jót tesz, ha kilépnek a vezérjátékosok árnyékából és egyedül állnak a pályán, ez egy tanulási folyamat. Minél fiatalabban teszi ezt egy játékos, annál többet profitálhat belőle. Draxlert, Mustafit, és mindenek előtt Kimmichet felelősségteljes játékosoknak tartom.

- tz: Kimmich sokat ült a Bayern kispadján.

- Matthäus: De amikor a pályán volt, felelősségteljesen játszott. Az elmúlt két évben nem bujkált a Bayernben, hanem nagyon is jelen volt, ezért úgy gondolom, ő inkább a középpályára való, a védelem helyett.

- tz: Ő is ott játszana inkább.

- Matthäus: Ezt meg is tudom érteni, de hozzá is kell tenni, hogy a konkurencia ott nagyobb. Kroos-szal és Khedirával még nincs egy szinten, ezért is jó, hogy jobb szélső védőként is bevethető, ezáltal a válogatottban és a Bayernben is van helye.

- tz: A Konföderációs Kupán védőként Alexis Sanchezzel és Ronaldoval is találkozhat. Melyik csapat az erősebb, Chile vagy Portugália?

- Matthäus: Mindkét csapatot esélyesként látom, a mexikói és a német válogatott mellett. Mexikó erős csapat, nem szabad alábecsülni őket. De a nevek és a tapasztalat alapján Portugáliát és Chilét erősebbnek látom a másik két csapatnál. A házigazda Oroszországot nem látom esélyesnek.

- tz: Ön a Fox Sport szakértőjeként lesz jelen a tornán. Vár hasonló új taktikai változtatásokat, mint 2014-ben a hármas védőlánc, vagy a tavalyi EB-n az igazi csatárok visszatérése?

- Matthäus: Ezekre itt nem kerül sor. De 2014-ben a hármas védősor nem volt újdonság, ez már 25 évvel ezelőtt is létezett, csak újra előásták. Úgy gondolom, fontos, hogy egy csapat rugalmas legyen.

(tz.de)

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/39391/pics/lead_800x600.jpg
2018 VB selejtezők és VB,BAYERN HÍREK,Hírek a válogatottról,Játékosaink,joachim löw,joshua kimmich,NATIONALELF HÍREK
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?