Blogolj!

Robben: a mentalitás fontosabb, mint a kor

Kun Béla

Arjen Robben ebben a szezonban az egyik legjobb teljesítményt nyújtó játékos volt. A TZ-nek adott interjúban a holland fenomén többi között Lahm búcsújáról és a saját jövőjéről is beszélt.

Ez a búcsú Arjen karrierjében is lassan bekövetkezik. Robben nem csinál titkot abból, hogy Lahm hiányozni fog a csapatból. 8 éven keresztül alkotta az álomduó az FC Bayern jobb szárnyát. „Ez egy dicsőség volt számomra.” – mondta a holland.

Robben Úr, szombaton ért véget Philipp Lahm profi karrierje.

R.: „Igen, ez stimmel, ezért csináltunk Philipp és Xabi számára is nagyszerű búcsút. Nagyon fontos volt számomra, hiszen Philippel különleges kapcsolatom van.”

A csapat elveszíti kapitányát, Ön pedig a zseniális partnerét.

R.: „8 éve vagyok az FC Bayernnél. 8 éven át játszottam együtt Philippel a jobb oldalon. Közöttünk a pályán tökéletes egyetértés uralkodott, jól dolgoztunk össze. Szívesen játszok Josch-sal (Joshua Kimmich), és Rafával (Rafinha) is össze, nehogy félreértsenek, de Philippel különleges volt, hihetetlenül jókedvet okozott, hogy vele tudtam együtt játszani.”

Önnek inkább, mint futballista, vagy személyiség fog hiányozni?

R.: „Mindkettő fog nagyon hiányozni. A pályán nagyon fogom őt hiányolni. Elveszítem a jobb lábam (nevet). De, mint kapitány is hiányolni fogom. Számomra nagy megbecsülés, hogy ilyen sokáig vele játszhattam. Teljesen mindegy, hogy mennyit gondolkodom, csak dicsérő szavakkal tudom őt illetni. Philipp az FC Bayern, és sokak számára egy példakép.”

Az ön számára az ő búcsúja nehezebben feldolgozható, mint a többi csapattárs számára?

R.: „Igen - és ezt szabadjon így mondanom, úgy gondolom, hogy számomra ez nehezebb. Egészen a végéig, nagyon sok mindent átéltünk együtt. Philipp számára egy nagyon érzelmes búcsú volt. De számomra is egy érzékeny búcsú volt, nem kérdés. Ezt már a feleségemnek is elmeséltem. Ő tudja, hogy én milyen jól megértettem magam Philippel.”

Mondhatjuk azt is, hogy jobbá tették egymást?

R.: Igen, mondhatjuk. Philipp és én a pályán remekül kiegészítettük egymást – és ezzel egyenes arányban jobbá tettük a másikat. Philipp az elfutásaival teret nyitott nekem, mert a mozgásával az ellenfelet magával vitte a szélre. Máskor cselre vagyok kényszerítve 2-3 ellenféllel szemben, és akkor az üres teret Philipp ki tudta használni, és ez jó beadásokat eredményezett tőle. És ilyen sok kényszerítőt még soha senkivel sem játszottam össze, mint vele (nevet)”

Robben a szezonról, és a saját játékáról

Most egy másik témához érkezünk. Az FCB számára egy hajtós év ért véget. Hogyan vonná le a konzekvenciákat?

R.: „Ez egy jó kérdés. Természetesen az igényünk az, hogy minden címet megnyerjünk, de egyet nem felejthetünk el: a fociban gyakran nagyon kis dolgok döntenek. Ezt a megítélés előtt nem hagyhatjuk ki. Én azt gondolom, hogy ez egy jó szezon volt. 

Miért nem lett ebből nagyon jó?

R.: „A kiesés a Bajnokok Ligájából nagyon keserű volt. Sajnos, most is úgy látom, hogy ebben a játékvezetőnek nagy szerepe volt. Otthon a Real ellen nem voltunk jók, de a teljesítményünk a visszavágón nagyszerű volt. Többet érdemeltünk volna, ezért volt a csalódás nagy. És a Dortmund elleni vereséget, csak magunknak köszönhetjük. Ott nagyon sok helyzetet kihasználatlanul hagytunk 2:1 után, pontot kellett volna tenni az ügy végére. Tehát a kupából való kiesés a mi hibánkból történt, de ennek ellenére nem ez a legrosszabb.”

Hanem?

R.: „Sokkal rosszabb, az a tudat, hogy ilyen nagy mérkőzésekre még egy évet kell várnunk. Egy BL elődöntőt nem játszol ismét egy hét múlva, és egy Német Kupa elődöntőt sem. Egy évet kell most dolgozzunk, hogy ugyanott álljunk. Ez nem mindig könnyű.”

A döntő szituációkban a végső koncentráció hiányzott?

R.: „Ezt most nem szabad eltúlozni. Az elején kis dolgokról beszéltem, amik a fociban döntenek. Példaként a kupából való kiesés a BVB ellen: ha Sven Bender a lábujjával nem a labdát éri el, és a lába nem a kapufa felé állt volna, hanem a kapu felé, akkor 3:1 lett volna az állás, és a döntőben lettünk volna. Centiméterek is képesek nagy pillanatokat megváltoztatni. Tehát az új szezonban még több akaratot kell mutassunk, hogy erősebben térhessünk vissza.”

Ami az akaratot illeti, Ön egy abszolút példakép. 33 évesen is, Ön többet dolgozik a pályán, mint más fiatal…

R.: Mindenkinek szüksége van a végtelen győzni akarásra! Ez a szenvedély, ez a gondolkodásmód teszi az FC Bayernt ilyen erőssé. Úgy kell dolgoznunk, hogy ez a képesség megmaradjon, és az FC Bayern önazonossága legyen. Ezt kell minden alkalommal mutatnunk és az ellenfélnek tudnia kell: a Bayern ellen senkinek sincs esélye. Ez a kisugárzás talán az otthoni Real Madrid elleni meccsen hiányzott.”

Ezt a fajta beállítottságot el lehet sajátítani, vagy ez benne van egyből?

R.: „Azt gondolom, hogy ez benne van. Az indítéknak egyénileg kell kijönnie, ezt nem lehet csak úgy lemásolni. De ha sok ilyen típusú játékos vesz körül, akkor már követelheted magadtól.”

Mi hajtja Önt még ebben a hosszú karrierben?

R.: „A jókedv a játékban, és a győzelem. Ha a pályán vagyok, mindig nyerni akarok – az edzésen is. Például a gólom a Lipcse és a Freiburg ellen, nagyon jót tett. Fittnek, erősnek és elhatározottnak érzem magam, úgy, mint a teljes szezonban. Ha valamit a futballban el akarsz érni, akkor szükséged van erre a becsvágyra. Ehhez egy jó állapot is szükséges. Hermann Gerland, már 8 éve próbálja nekem elmagyarázni, hogy az edzésen nem kell 100 %-ot nyújtani. De ez az akarat egyszerűen bennem van. Idővel igen talán egy kicsit lazább lettem – de tényleg csak egy egész picikét. (nevet) Az edzés előtt és után mindig az edzőteremben vagy a gyúróknál vagyok. Ez természetesen mindig energiába kerül és néha áldozattal jár. De tudom, hogy mit és miért csinálok.”

Robben az FCB gondolkodásmódjáról és a saját jövőjéről

Ebben a szezonban olyan egészséges volt, mint még soha. De mostanában sokat beszéltek az FCB elöregedettségéről. Jót tenne egy pár fiatal a csapatnak?

R.: „Nincsenek fiatal és idős játékosok. Csak jók és rosszak. Ezt már Uli Hoeneß is elmondta. Ha a tűz ég benne, mindegy, hogy 23 évesen vagy 33 évesen. Azt gondolom, hogy a gondolkodásmód fontosabb, mint a kor.”

A bajor csapat átalakítás előtt áll, Lahm és Alonso távozása miatt. Szüksége van a csapat vérfrissítésre?

R.: „Ez azoktól a játékosoktól függ, akik jönnek (nevet). Nem, komolyan: jó játékosokra mindig szükségünk van, de számomra sokkal fontosabb más valami.”

Elárulja ezt nekünk?

R.: „Az, hogy a csapat önazonossága megmaradjon. Az FC Bayernnek egy olyan magra van szüksége, akit ismernek, megértenek, és akiért élnek. Philipp Lahm-mal, és 2 évvel ezelőtt Bastian Schweinsteigerrel pont ilyen játékosokat veszítettünk el. Ez az oka annak, hogy miért is fontos Thomas Müller a csapatnak – nem csak a pályán. Ő testesíti meg a győzniakarást, ő testesíti meg az FC Bayernt.”

Hogy néz ki az Ön jövője?

R.: Amilyen sokáig csak lehet, magas színvonalon szeretnék játszani, és még egyszer a Bajnokok Ligáját megnyerni. Akkor lesz két lehetőség: vagy a karriert befejezni, vagy egy másik kultúrában új élettapasztalatot szerezni.”

Ez egy nagyon szép körbeírás, azért, hogy egy új pénznemet megismerjen?

R.: (nevet): Nem, ezt tényleg nem így gondoltam. Gondoljon bele, akkor már télen eligazoltam volna Kínába. Ekkor nagyon sok ajánlatom volt, ez már tényleg őrült volt. De gyorsan elmondtam: pillanat, nem vagyok még ezen a szinten, azért még a futballt nagyon magas színvonalon űzöm. És, ha még egyszer egy új kultúrát szeretnék megismerni, és az én kultúrámat (kacsintott), akkor még mindig csak azután, miután beszéltem a családommal.”

Van az, ami még Önt motiválja?

R.: (gondolkodik): Büszkévé tesz, hogy most összességében a 10-ik bajnoki címet nyertem meg, és ezt 4 különböző országban. Még büszkébbé tesz, hogy egy időben Johan Cruyff egy szinten vagyok – a minden idők legnagyobb holland játékosával. Ha még egyszer bajnok leszek, akkor meg fogom előzni. Ez az, ami még engem motivál.”

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/38512/pics/lead_800x600.jpg
Arjen Robben,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,philipp lahm
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?