Blogolj!

A Bayern München a világ legnépszerűbb klubja. Vajon miért?


277 000 regisztrált taggal a Bayern München a legtámogatottabb klub a világfutballban. Ez felülmúlja az olyan európai nagy csapatokét, mint például a Barcelona és a Benfica - Egy angol újságíró elemzése!

A Bayern a világelső

A bajorok rekordszámú, 26 német bajnoki arannyal büszkélkedhetnek és még XVI. Benedek Pápát is a rajongóik között tudhatják. A Bayern minden szempontból az egyik legnagyobb csapat a fociban. Azonban ez nem volt mindig így.

A klubot a müncheni tornaszervezet tagjai alapították 1900-ban, mert elégedetlenek voltak a szervezet azon döntésével, miszerint a klub játékosai és csapata nem csatlakozhatott a Deutscher Fussball-Bund-hoz (Német Labdarúgó Szövetség). A Bayern az alakuló éveiben lassan megtette az útját a ranglétrán felfelé a Dél-Német futball ligarendszerében, eleinte csak mérsékelt rajongással övezve. Sőt, amikor a regionális német ligákat Bundesligává egyesítették 1963-ban, a Bayernt nem kérték fel a csatlakozásra.

Manapság az 1860 München, a városi rivális, egyben az Allianz Arena bérlője, csak azért létezik szilárdan az illusztris szomszédja árnyékában, mert a Bayern 2006-ban megvette az 1860-tól a részesedését, hogy segítsen nekik elkerülni a csődöt.

Azonban annak idején, azaz 1963-ban az 1860 München számított a város nagykutyájának, megnyerték a Déli Oberligát, négy ponttal és két hellyel megelőzve a Bayernt.

1963-ban a Bayernnek csupán egy ligagyőzelme volt, és egy Német Kupa diadal, a még nem túl fényes trófeagyűjteményükben. Az 1860 háromszor megnyerte a legmagasabb osztályt, és megnyerték az első Német Kupájukat is 15 évvel korábban, mint a Bayern. Ezért aztán az 1860-t kérték fel, hogy reprezentálja Münchent az új nemzeti ligában. A Bayern pedig otthon maradt a Bajor Ligában.

Azonban egy látszólag jelentéktelen esemény – még négy évvel korábbról - elindított egy folyamatot, ami örökre megváltoztatta mindkét klub pályafutását a futballtörténetben.

Egy bizonyos Franz Beckenbauer 1860 szurkolóként nőtt fel, ahogy Ulrich Hesse beszámol róla a könyvében, a „2002: Tor! The Story of German Football”-ban: „Mindig is az volt az álmom, hogy náluk játszhassak.”

A kétszeres vb-győztes 1959-ben, a 14 év alattiak csapatában játszva, középcsatár szeretett volna lenni, azt remélve, hogy egy nap utolérheti a nagy Fritz Waltert.

Beckenbauer az egyik helyi kiscsapat, az SC München ’06-os csapattársaival együtt azt tervezte, hogy a szezon végén csatlakozik az 1860 München ifiakadémiájához, tudván, hogy a saját klubjuk hamarosan a pénzügyi keretei végére ér, és a csapat feloszlatását tervezik.

A találkozás az 1860-nal az ifitorna döntőjén a város déli részében mindent megváltoztatott. Az 1860 középső védője és Beckenbauer verekedésbe keveredett, így néhány hónap múlva, a  később „Der Kaiser” (vagyis a Császár) néven ismertté vált Beckenbauer, az 1860 helyett az FC Bayernbe került.

Beckenbauer 13 éve alatt a Bayern megnyert négy Bundesliga bajnokságot, négy Német Kupát, és három Európa kupát, olyan kiemelkedő játékosok oldalán, mint az 1974-es világbajnok kapus Sepp Maier, és a csatár Gerd Müller.

Az 1960-as évek végétől, és az 1970-es években a Bayern sikerei innen indultak, és folytatódtak töretlenül. A klub most 18 Német Kupa és 25 Bundesliga címmel büszkélkedik – mindkettő rekordnak számít. Bayern szerepelt 10 BEK/Bajnokok Ligája döntőben, és immáron ötszörös győztesek.

Természetesen a siker sikert szül, és a világfutball palettáját nézve nyilvánvaló, hogy az adott országban a legsikeresebb csapat és a legtámogatottabb klub gyakran egy és ugyanaz, mint például az uruguayi Penarol, a török Galatasaray, az olasz Juventus és az angol Manchester United.

Az is része a Bayern vonzerejének, hogy nem egy anyagi támogatója van, hanem a német 50-plusz-1 szabály szerint a klub nagyrészt a tagok tulajdonában áll, szemben az olyan klubokkal, mint a Manchester City és a Chelsea.

Amikor a Bayern kiáll az RB Liepzig ellen az Allianz Arenában december 21-én, egy olyan csapat ellen fognak játszani, akik az angol modellt próbálják a német futballban érvényesíteni.

Az osztrák energiaital-gyártó cég, a Red Bull által szponzorált Lipcse okosan, ha nem cinikusan oldotta meg, hogy a DFL bebiztosította a helyét a legjobbak között. Az RB a RasenBallsport rövidítése, ami egy német műszó, és habár a rajongók megvásárolhatják a helyüket a klubban, a tagdíj megfizethetetlenül drága a legtöbbjük számára.

Valójában Lipcse nem az egyetlen, aki megpróbálja felülmúlni a Bayernt. A Bayer Leverkusent a gyógyszerészeti óriás Bayer támogatja, a VFL Wolsburg tulajdonképpen a Volkswagen autógyártó cég tulajdona, a Hoffenheim pedig 2008-ban nagyrészt a szoftvermilliárdos Dietmar Hopp mély zsebének köszönhetően emelkedett a Budesligába.

A Bayernnek sosem volt szüksége arra, hogy így támaszkodjon külső forrásokra. Ahogy Beckenbauer 40 évvel ezelőtt sikerre vezette a csapatot otthon és külföldön, most ezt Thomas Müller, David Alaba és Philipp Lahm kapitány teszi.

A Wolfsburg 2008-2009-es egyetlen ligagyőzelmétől, és a Borussia Dortmund 2011-2012-es sikereitől eltekintve a Bayern következetesen fenntartotta a pozícióját a Bundesligában, és megmaradt a német modell legjobb reklámjának.

Nem mintha a Bayern nem kóstolt volna bele a nehézségekbe. Miután a német válogatott katasztrofálisan teljesített a 2004-es EB-n, Jurgen Klingsmann és Joachim Löw lefektette a német futball az új struktúrájának az alapjait. Az ország minden klubjára nyomást gyakoroltak, hogy hozzák létre az ifiakadémiájukat, vagy ha az már létezik, akkor Klinsmann és Löw elképzelése szerint működtessék.

A Bayern akadémiája eleve jól teljesített, és folytatták a kitaposott útjukat. 4-3-2-1 formációban játszottak a német korcsoportok a két legjobb osztályában, és a válogatott csapat elképzelésének megfelelően segítették a jól képzett játékosok áramlását. Elég egy pillantást vetni a 2014-es vb-re – ahol Németország 7–1-re megverte a házigazda Brazíliát, úton a negyedik győzelmük felé –, ez az eredményességük igazi bizonyítéka.

Azon a meleg július estén, a brazil Belo Horizonte stadionba kiküldött csapat öt embere, a Bayern játékosa volt, Müller és Lahm csatlakozott Bastian Schweinsteigerhez, Toni Kroos-hoz és Mats Hummels-hez – aki ezen a nyáron visszatért a klubhoz, miután nyolc évet töltött a Borussia Dortmundnál.

A Bayern csapata manapság a világ legjobb játékosai közül jó néhánnyal büszkélkedhet, például Arturo Vidallal, az egyik legjobb Dél-Amerikai focistával, és Renato Sanches-szel, aki ezen a nyáron a legfiatalabb EB-győztessé vált.

A klub, amely a körülmények ellenére is fel tudott emelkedni, és nagylelkűséget tanúsított a városi riválisaival szemben, felért a csúcsra, erős csapattudattal átitatva, az ifiakadémia neveltjeivel, kiérdemelték a most már eredményekkel teli trófeaszekrényt.

Nem csoda hát, hogy amikor a fiatalok elábrándoznak, hogy „bárcsak náluk játszhatnék”, manapság a München pirosmezes felére gondolnak, nem úgy, mint 1959-ben.

(bleacherreport.com/Stuart Telford - fordította: Kékesi Veronika)

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/30059/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN TÖRTÉNELEM,Bayern történelem: bajnokság,Bayern történelem: Német kupa,Bayern történelem: nemzetközi kupák,Bayern történelem: válogatottjaink,franz beckenbauer
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?