3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Mario Götze távozásáról szubjektíven

Kálovics Tibor

A néhány órával ezelőtt távozó játékos müncheni karrierjét sokan sokféleképpen minősítik, néhány mondatban én is szubjektívan véleményt mondanék az elmúlt 3 évről.  


A most távozó játékos csapatban töltött idejét legalább olyan nehéz megítélni, mint Pep Guardiola szezonjait. Ha az összképet nézzük, nem nevezhetjük abszolút sikersztorinak a történteket, ha a számokat, nem nevezhetjük bukásnak az elmúlt három évet. Összteljesítményét, és meghatározó szerepét tekintve az idősebb Götze fivér a közelében sem volt a dortmundi önmagának, ám a számok mást mutatnak. Statisztikák alapján, "Super Mario" kevesebb mérkőzésen lőtt több gólt Bayern mezben, mint a Dortmund színeiben. Gólpasszok számát tekintve viszont elmaradt "korábbi önmagától", és ez is mutatja, hogy nem véletlenül elégedetlenkedtek vele szemben néhányszor. (Bár ugye más szerepkörben játszott, erősebb társakkal, kevesebb játékperccel, vagyis ebből a szempontból megítélhetetlen a teljesítménye.)

Idényekre lebontva, számomra kétségtelen, hogy egyedül a 13/14-es idényben tudott konstans módon, jó teljesítményt nyújtani hosszú időn keresztül. Guardiola rotációjának "köszönhetően" nem volt ekkor sem fix kezdőjátékos, de általában csereként is többet tudott hozzátenni a csapat játékához, mint bárki más. Sokak szerint a VB döntő eldöntése volt számára a fordulópont, mely után a korábbi alázatának  nyoma is alig maradt benne, ám cáfolnám ezt az állítást. Ha végignézzük a csapat 2014 szeptembere és 2015 március közepe közötti meccseket láthatjuk, hogy ő volt a csapat egyik legjobbja, aki kiemelkedett. Onnantól viszont a hátralévő két hónapban gyakorlatilag kritikán aluli volt, amit "Götzinho" a nevéhez képest nyújtani tudott. Egy sérülésekkel megtizedelt csapatba sem tudott rendszeresen bekerülni, és akadtak olyan meccsek, amikor a keretbe felhozott ifisták többet tettek a csapatért, mint a 40 millió Euró értékű támadó. Ősszel már nem is volt fix tagja a kezdőcsapatnak, ám újra formába lendült: A válogatott legjobbja volt a selejtezők alatt, és klubszinten is kezdett emlékeztetni az első szezonban látott önmagára. Az írek elleni EB selejtezőn aztán megsérült, és közel fél évig nem állt a csapat rendelkezésére. Tény, hogy Pep Guardiola hetekig nem játszatta, mikor visszatért, de a spanyol tréner nyakába varrni Götze második vesszőfutását egyenesen vakság. Götze a 27. és a 32. forduló között folyamatosan a kezdőcsapatban játszott, és gyakorlatilag ezeken a meccseken alig csinált valami említhetőt is. A fórumokon persze követelték továbbra is a kezdőbe, mondván "A kopasz nem játszatja", de egyrészt látható, hogy a véghajrában folyamatosan kapta a lehetőséget, másrészt nem élt vele, másrészt ha egy Stuttgart ellen a mezőny leggyengébb produkcióját hozta, miért kellett volna kezdetni egy Benfica vagy egy Atletico Madrid ellen? A Hannover elleni  meccsen aztán lőtt két gólt, kiemelkedett a mezőnyből, de így is csalódással zárhatta utolsó évét. Az EB-n nyújtott teljesítménye leginkább a tavaszi játékára emlékeztetett, valamint a jövője sem volt tisztázva teljesen. (Mást mondott Rummenigge, Ancelotti és ő is.) Most viszont letisztult a sorsa, és a német futball szempontjából is létfontosságú, hogy mit hoznak számára a dortmundi évek. 


Ami látható, hogy Götze már megbánta, hogy megszegte a 2011-es hűségesküjét, amit a Dortmundnak tett. (Kijelentette, hogy sosem fog a Bayernben játszani.) Kijelentette, hogy ő mindig is dortmundi volt, és, hogy most hazatért. Az elmúlt évek fényében, valamint a "Münchenben tervezem a jövőmet" nyilatkozatok után ez azonban jelenleg nem tűnik másnak, mint egyfajta önigazolásnak. Amíg Sebastian Rode esetében egyfajta sértett dacnak tűnik, hogy kijelenti, hogy ő mindig Dortmund szurkoló volt, addig Götze már most megpróbál hatni azokra az emberekre, akik Júdásnak nevezték, kifütyülték, vagy leköpték mikor a Signal Iduna Parkban járt vendégként.  

Összességében tehát, nem tett jót Mario Götze megítélésének az elmúlt 3 idény, (sem játékosként, sem emberként) akik viszont bukásnak/kudarcnak definiálják a játékos müncheni éveit, azok milyen jelzővel illetnék Lukas Podolski Bayernben eltöltött három évét. Mert a két "karriermélypont" finoman szólva sincs egy szinten. 

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/28812/pics/lead_800x600.jpg
mario götze,VÉLEMÉNYÜNK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?