3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

25 millió euro: reális ajánlat Münchennek Mario Götze-ért?

Fazekas Annamária

Amíg a nyári transzferek kezdenek rendeződni, addig Mario Götze helyzete a Bayern Münchennél továbbra is rendezetlen.

Ebben azért van rizikó: szerződtetni egy olyan játékost, aki a tehetséges ugyan, de karrierje mélypontján van...

A játékos a Bildnek májusban még azt nyilatkozta, hogy szeretne továbbra is az Allianz Arénában maradni: “Várom az új szezont Münchenben, és minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a legjobb formámban legyek Ancelotti érkezésére.”

A nyilatkozat őszintesége azonban erősen vitatható. A német válogatott játékosa ugyanis az elmúlt szezonban alig szerepelt a Bayern legfontosabb meccsein, különösen a 2015 -16-os idény vége felé. 24 éves, és valahogy a három szezon alatt nem jöttek össze neki a dolgok a Bayernnél. Ezért persze a riporterek próbálják kitalálni, hogy valójában milyen játszmák folyhatnak a háttérben.

Götze nyilatkozata előtt, Christof Kneer és Brigit Schönau (Süddeutsche Zeitung) azt írták, hogy Ancelotti jelezte Götzé-nek, hogy keressen másik klubbot magának, mert ő a következő szezonban nem szán neki komoly szerepet.

Úgy tűnik, hogy Götze kijelentése csak egy eszköz volt a Liverpool elutasítására, majd ezután jött a Sportbild cikk, mely szerint Jürgen Klopp-pal egyeztet a karrierjében történő „visszalépésről”. Ugyanezen riport állította, hogy az Arsenal is egy lehetőség lenne Götze számára. Ezek után ugyancsak májusban a Süddeutsche Zeitungban volt olvasható, hogy Mario Götze 16 millió euróért megvásárolható.

Két nappal később a mindig jól informált Robert Peters a Rhenische Posttól azt írta cikkében, hogy a Liverpool 25 millió eurót fizetne Götze szerződtetéséért. Majd egyszer csak mintha ez az üzlet is meghiúsult volna - (Kicker - Stephan Uersfeld ESPN FC– től bejelentette, hogy Götze kirúgta az ügynökét az Anfield-i ügylet meghiúsulása miatt) - és 25 millió euro már ésszerű összeg, hogy megtartsák.

Az előző években egy Bundesliga játékos, akinek már csak egy éve volt a szerződéséből általában nagyon jó áron kelt el. Arturo Vidalért 12,5 milliót fizetett a Juventus a Leverkusennek, amíg ezen a nyáron a szezon játékosa Nuri Sahin 10 millióba került a Real Madridnak. De ez öt évvel ezelőtt volt, a piac azóta drámaian megváltozott.

A Bayern maga 38 millió eurót fizetett Matt Hummelsért kora nyáron, akinek még egy éve lett volna hátra a szerződéséből a Borussia Dortmundnál. És a Manchester United is ugyanezt az összeget ajánlotta a jól informált transzfer guru Gianluc Di Marzio szerint Henrikh Mkhitaryan-ért múlt héten, akinek az ügynöke Mino Raiola – a Daily Mail szerint - ragaszkodik hozzá, hogy a játékos 12 hónappal a szerződése eljárta előtt zárja le a szerződését a Dortmunddal.

Götze nem érte el ezt a közel 40 millió eurós díjat, és igazából ennek a háromnegyede is már eléggé határeset az ő esetében. Hummels és Mkhitaryan tökéletesek voltak az elmúlt szezonban: az örmény karrierjének legjobb éve volt, és a német is közel volt a legjobbjához, valamint sokkal érettebb, és függetlenebb játékos is volt, vezetői adottságokkal, amelyek ahhoz vezettek, hogy csapatkapitányi karszalagot is kapott. Ők különleges és kiváló játékosok, így őket kevésbé tekinthetjük rizikós befektetésnek, mint az átlagosnak transzfereket.

Mkhitaryan és Hummels minden bizonnyal kevésbé kockázatos beruházás, mint Götze, akinek a karrierje ettől a ponttól két irányba haladhat. Igaz, hogy világklasszis tehetség. A potenciál valóban meg van benne. De most 24 éves és igazából az elmúlt három évben nem sokat mutatott abból a tehetségből, amelyet dortmundi játékosként láthattunk tőle. Alkalmanként láthattunk olyan időszakot, melyek szerint azt hihettük, a helyes úton van, de ezek mindegyike kudarcba fulladt.

Sokan gondolják, hogy Guardiola alatt Götze nem túl sok játéklehetőséget kapott, különösen az edző utolsó idényében. És ez a játékost valóban rosszul érinthette. Jelenleg azonban Guardiola edzői értéke magas, amíg Götze játékosi értéke alacsony. Az a tény, hogy egy értékes edző úgy dönt, hogy cserepadoztatja a játékost, sokkal többre tartható, mint az, hogy Guardiola esetleg nem sportszerűen kezelte volna őt. Legalábbis a lehetséges vásárlók inkább így fogják ezt értékelni.

Egy másik tényező, amelyik lehúzza Götze értékét, a fizetése, amely jelenleg 12 millió euro évente. A magas fizetés ugyanis azt jelenti, hogy kevesebb klub fog ajánlatot tenni érte. A Liverpool visszautasításával, Götze megmutatta, hogy türelmesen vár addig, amíg az igényei teljesülnek; legrosszabb esetben a Bayernnél marad, és keres évi 12 millió eurót, attól függetlenül, hogy mennyit és hogyan játszik. Persze szívesebben játszana, de vagy türelmes, vagy blöfföl.

A Liverpool 25 millió eurós ajánlata teljesen reálisnak mondható egy olyan játékosért, akiről tinédzserként úgy vélték, szupersztár lesz belőle. A következő klubja a karrierjének elméleti csúcspontján vehetné meg őt, és egy hatéves szerződés keretein belül 30 éves koráig maradhatna. Ez elég hosszú idő lenne Götze számára, hogy azzá a játékossá váljon, aki szeretett volna lenni, vagy legalábbis egy kicsit közelebb kerüljön hozzá, mint ahol most van.

Bár ebben azért van rizikó: szerződtetni egy olyan játékost, aki a tehetséges ugyan, de karrierje mélypontján van. Mindezt figyelembe véve, 25 millió euro az, amit a Bayern maximum elvárhat. Ez elfogadható veszteség lenne, hogy maguk mögött hagyják a múltat és a jövőbe tekintsenek.

(Clark Whitney/Bleacher Report)

Fordította: Fazekas Annamária

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/28253/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,Játékosaink,mario götze
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?