Mi lett a 2001-es hősökkel?

Kálovics Tibor

Cikksorozatunkban felelevenítjük a klub történelem legnagyobb csapataiban játszó játékosok későbbi sorsát. A sorozat második  része a 2001-es BL-győztesekkel foglalkozik. 

Oliver Kahn: A kapusfenoménnak elévülhetetlen érdemei voltak a BL-sikerben, hiszen az egyenes kieséses szakaszban mindössze 3 gólt kapott a Manchester United,Real Madrid, Valencia hármas ellen. A Valencia elleni fináléban pedig parádézott: 3 büntetőt is megfogva gyakorlatilag megnyerte a BL serleget a csapatnak. Ekkoriban élete formájában védett, és a 2002-es világbajnokságon is döntőbe segítette Németországot. 2003-ban felállított egy több, mint 800 perces kapott gól nélküli sorozatot. Formája 2004-2006 között kissé visszaesett, de utolsó idényében régi fényében tündökölt és pályafutása 8. bajnoki címe után 2008-ban vonult vissza. A válogatottságot a 2006-os világbajnokság bronzmeccsét követően mondta le. 

Stefan Wessels: Kahn cseréjeként két mérkőzésen kapott lehetőséget a Bajnokok Ligája 2000/01-es szezonjában. 2003-ig viselte a Bayern München mezét, majd a következő 4 szezont Kölnben védte végig. A "kecskéktől" való távozását követően megfordult az Evertonban, a Bázelben és az Onasbrückben is. 2012-ben a dán Odense játékosaként védett utoljára. 

Patrik Andersson: A 2001-es bajnoki cím hőse a szezon végén távozott mivel egyike volt a klub legalulfizetettebb játékosainak. A Barcelonához igazolt, ahol 2,5 év alatt alig kapott lehetőséget. 2005-ben egy súlyos térdsérülés miatt visszavonult. Jelenleg ő a Manchester United játékosmegfigyelője Skandinávia területén. 

Samuel Kuffour: A csupa szív ghánai hátvéd élete formájában játszott a BL győzelemmel záruló idényben, valamint ősszel ő döntötte el a Boca Juniors elleni Világkupa finálét is. 2005-ig marad Münchenben, ám az évek során már nem tudott ilyen formát mutatni. Végül a duplázással záruló 2004/05-ös szezon után Rómába igazolt. Az olasz fővárosban sem találta meg számításait, kölcsönjátékosként szerepelt az Ajaxban és a Livornoban is. 2009-ben vonult vissza. A mélyen vallásos korábbi játékos misszonáriusként is tevékenykedik. 

Thomas Linke: A Schalkénál (is) klublegendának számító hátvéd 2003-ig volt meghatározó tagja a Bayernnek, valamint a német válogatottnak is. Utolsó két (profi) müncheni idényében már csak inkább epizódszerepet játszott a csapatban. 2005-ben a Salzburghoz szerződött, ahol 2007-ben bajnoki címet szerzett. A 2007/08-as idényre visszaszerződött a Bayernhez és az amatőr csapatban vezetett le pályafutása végén. 

Bixente Lizarazu: 2001-ben ő volt az a játékos aki tagja volt az aktuális világbajnok, Európa-bajnok, német bajnok, Konföderációs-kupagyőztes, és Világkupa győztes csapatnak is. 2004-ig elképzelhetetlen volt nélküle a Bayern kezdőcsapata ám ő a távozás mellett döntött, utolsó mérkőzésén góllal búcsúzott. Marseille-be igazolt, ahol nem találta meg a számításait a védőgondokkal küzdő Bayernnél viszont tárt karokkal fogadták a baszk játékost. 1,5 évig volt még fontos kiegészítőembere a csapatnak, aztán 2006 nyarán visszavonult. A sporttól nem szakadt el, Európa-bajnoki címet szerzett jiu-jitsuban.

Michael Tarnat: A "fenyőfa" becenévre hallgató hátvéd 2003-ban azért távozott, mert szerinte kevés lehetőséget kapott Münchenben. Egy szezont töltött a Manchester Citynél, majd a Hannoverhez igazolt. 5 évig volt meghatározó tagja új csapatának, majd 2009-ben 40 éves korában visszavonult. Pályafutása befejezését követően visszatért a Bayernhez, mint az ificsapatok játékosmegfigyelője. 

Willy Sagnol: A kiváló hátvéd 2000-es ide igazolásánál azonnal a szurkolók egyik kedvencévé vált. 2006-ban felmerült, hogy a Juventushoz igazol, ám végül maradt Münchenben, ahol az évek alatt a csapat egyik legjobb játékosává nőtte ki magát. A németországi világbajnokságon ezüstérmet szerzett a francia válogatottal. 2009-ben egy súlyos sérülés miatt hagyott fel a futballal. Edzőként majdnem 2 évig irányította a Bordeaux-ot, ám sikereket nem tudott felmutatni trénerként. Az idei évtől a Bayern München edzői stábjában dolgozik. 

Ciriaco Sforza: A svájci játékmester már az 1995/96-os szezonban is a Bayern játékosa volt, és UEFA-kupát nyert a csapattal, majd a szezon végén távozott. 2000-ben visszaigazolt a Bayernbe, de hiába nyert Világkupát és Bajnokok Ligája csak elvétve kapott lehetőséget Hitzfeldtől. 2002 és 2006 között ismét korábbi sikerei helyszínén, Kaiserslauternben játszott, de a korábbi periódusában látott játékát ekkor már nem tudta hosszú távon hozni. Edzőként a Luzern, a Grashoppers és a Thun munkáját is irányította, de sikereket nem ért el. 

Stefan Effenberg: A "tigris" csapatkapitányként emelhette fel a BL serleget a milánói döntőt követően. Ezt a titulusát 2002-ig  megőrizte, ám a győzelmet követő szezonban sérülései miatt már kevesebbszer tudott a csapat hasznára lenni. Úgy volt, hogy 2002-ben Amerikába szerződik, ám végük maradt a Bundesligában és a Wolfsburgot erősítette. Pályafutása utolsó szezonját a katari Al-Arabiban játszotta 2004-ben. Edzőként a Padernbornnál próbálkozott, de gyakorlatilag megbukott a csapat élén. 

Thorsten Fink: A szürke eminenciás középpályás 2004-ig játszott az első csapatban, utolsó két szezonjában már csak elvétve kapott lehetőséget. A Bayern Münchentől azért nem szakadt el és, és 2006-ig még az amatőröknél is futballozott. Edzőként irányította az Ingolstadtot a Hamburgot és a Bázelt is. A svájci klubbal két bajnoki címet is szerzett. Jelenleg az Austria Wien vezetőedzője. 

Owen Hargreaves: Az angol középpályás volt a szezon talán legnagyobb felfedezettje, és 20 évesen meg is választották a világ legjobb utánpótláskorú játékosának. 2007-ig kirobbanthatatlan volt a középpályáról Münchenben. A csapat egyik történelmi gólja is nevéhez fűződik, hiszen ő szerezte az első Bundesliga gólt az Allianz Arénában. 2007-ben nem tudott nemet mondani a Manchester United ajánlatára, és a szezon végén másodszor is megnyerte a Bajnokok Ligáját. A döntőt követően nem sokkal súlyosan megsérült és a következő 4 évben már alig lépett pályára. 2012-ben már a Manchester City játékosaként angol bajnoki címmel fejezte be karrierjét 31 évesen. 

Hasan Salihamidžić: A "kölyök" azért is különleges alakja a klubtörténelemnek, mivel egyike azon keveseknek akik a csapat bármelyik posztján megállták a helyüket a mezőnyben. 2007-ig részese volt valamennyi nagy sikernek (A Schalke elleni kupadöntőt ő döntötte el 2005-ben), majd a Juventushoz igazolt. Torinóban 4 évet játszott, majd egy szezonon keresztül a Wolfsburgot erősítette. Nyártól hivatalosan is ő a Bayern München sportigazgatója. 

Jens Jeremies: A minden mérkőzést végigrobotoló középpályás sérülten játszott a Real Madrid elleni negyeddöntőben, ahol a mezőny egyik legjobbja volt. Következő szezonja gyakorlatilag erre a sérülésre ment rá, és bár világbajnoki ezüstérmes lett a szezon végén, nem tudta visszanyerni korábbi formáját. 2006-ig azért így is hasznos tagja volt a Bayern Münchennek, ám kiújuló sérülése miatt a szezon végén visszavonult. 

Mehmet Scholl: A klubtörténelem egyik legnagyobb legendája élete egyik legjobb szezonjában ért fel Európa tetejére, és talán ez volt az utolsó idény amikor valós tudósának megfelelően játszott. 2000 és 2004 között hiába volt néhány jó meccse, sérülései miatt alig tudott a pályán lenni, utolsó éveiben pedig már csak egyfajta luxustartaléknak minősült. Végül 2007-ben vonult vissza. . Edzőként sem tudott elszakadni a Bayerntől, irányított az U13-as csapatot valamint a második csapatot is. Érdekesség róla, hogy az egyesület bowling szakosztályában ő tartja a klubrekordot a leütött bábukat tekintve. 

Thomas Strunz: Mikor a BL finálét játszotta a csapat a kiváló középpályás már hivatalosan nem volt tagja a csapatnak. Sorozatos sérülései miatt amelyek hátráltatták pályafutása kiteljesedésében 2000. decemberében bejelentette a visszavonulását. Mivel két mérkőzésen 38 percet a pályán töltött így hivatalosan BL-győztesnek minősül. 

Michael Wiesinger: A be nem váltott ígéretnek számító középpályás üt mérkőzésen lépett pályára a BL-szezonban, ebből négyszer a kezdőcsapatnak is tagja volt. A szezon után távozott a Bayerntől és 3 évre aláírt az 1860 Münchenhez. 2004 és 2008 között Burghausenben és Weidenben is megfordult, majd visszavonult. Edzőként irányította a Nürnberget, és az Ingolstadtot is. Jelenleg az Uedigernt irányítja. 

Roque Sant Cruz: A színpatikus paraguayi támadó sérülései miatt nem tudott olyan karriert befutni, mint amire predesztinálták. 2007-ig futballozott Münchenben, ahol a szurkolók egyik kedvence volt annak ellenére is, hogy kevésszer tudott pályára lépni. A Blackburnben 20 góljával bizonyította tehetségét 2008-ban, majd 2009-ben megjárta a Manchester Cityt is. Megjárta újra a Blackburnt, majd a Betist is, majd a Malagával 2013-ban negyeddöntőt játszott a BL-ben. Egy mexikói kitérőt leszámítva 2016-ig játszott a spanyol középcsapatnál. Az előző szezonban hazaszerződött nevelőegyesületéhez az Olimpia Assuncionhoz, ahol még mindig játszik. A paraguayi válogatottban 112 mérkőzésen 32 gólt szerzett 1999 és 2016 között. 

Paulo Sérgio: A világbajnok brazil támadó 2002-ig maradt a Bayernnél, ahol utolsó szezonjában már inkább csak csereként számítottak rá. Egy Közel-Keleti időszak után a Bahia játékosaként vonult vissza 2003-ban. 

Giovane Elber: A Bundesliga történetének egyik legeredményesebb légiósa a győzelmet követően élete formájába lendült. 2002-ben még 1 góllal lemaradt a gólkirályi címről, 2003-ban holtversenyben azonban ő lett a Bundesliga mesterlövésze. Makaay érkezése után a Lyonhoz szerződött, ahol győztes gólt szerzett a Bayern ellen és két bajnoki címet is nyert. Lyonból a Mönchengladbachba igazolt, majd a Cruzeiro játékosaként vonult vissza 2006-ban. 

Carsten Jancker: A "tank" becenevű támadó még egy szezont játszott a Bayernben, ám már nem tudott a kapuba találni. 2 Udinében eltöltött idénye sem volt éppen gólgazdag. Kétéves Kaiserslauterni periódusa is maximum arról volt emlékezetes, hogy egy kupamérkőzésen hat gólt szerzett egy alacsonyabb osztályú gárda ellen. 2006-ban Shanghaiba igazolt, majd 2006 és 2009 között az osztrák Mattersburgban zárta le karrierjét. 

Alexander Zickler: "Zico" nagy formában kezdte a szezont, ám sérülései miatt végül csak fontos kiegészítőemberévé vált a csapatnak. (A bajnoki cím szempontjából így is létfontosságú gólt szerzett.) 2005-ig maradt a Bayernnél ám egyre kevesebb lehetőséghez jutott. Salzburgba szerződött, ahol kétszer is bajnok és gólkirály lett. 2011-ben vonult vissza. Jelenleg a salzburgi csapat ifijeit irányítja. 

Ottmar Hitzfeld:  Történelmet írt azzal, hogy második csapatával is elhódította a BL-serleget. 2004-ben fejezte be első müncheni periódusát, majd 3 év pihenő után tért vissza a Bayern kispadjára. 2008-ban ismét elköszönt Münchentől, egy bajnoki győzelemmel és egy kupagyőzelemmel. 2008 és 2014 között Svájc válogatottját irányította, ahonnét a világbajnokság után nyugdíjba vonult. 

http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/42312/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN TÖRTÉNELEM,Legendás játékosok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?