Németország-Chile: Történelmi áttekintés

Kálovics Tibor

A holnapi napon rendezik a Konföderációs kupa csoportkörének legnagyobb rangadóját. A Chile-Németország párharcban ugyan nem rendeztek túl sok válogatott mérkőzést, mégis presztízsmeccsnek számít a világbajnok és a Copa America bajnok összecsapása. 
A két csapat első mérkőzését 1961 márciusában játszotta Santiago de Chilében. A mérkőzésen meglepetésre hazai győzelem született, a Dél-Amerikai gárda 3:1-es győzelmet aratott Leon Sanchez vezérletével. 1,5 év sem telt el a két nemzet következő mérkőzéséig: Az 1962-es világbajnokságon ugyanis egy csoportban szerepeltek a gárdák. A mérkőzés helyszíne ezúttal is az Estadio Olimpico volt. A németek végül Szymoniak és Seeler góljával nyerték meg a csoport megnyeréséről döntő találkozót.Az NSZK aztán már a következő körben kiesett a küzdelmekből, Chile viszont bronzérmes lett. 
A felek 1968-ban Montevideoban játszottak ismét egymással egy barátságos mérkőzésen, amelyet 2:1 arányban Chile nyert meg. Az 1974-es világbajnokságot az NSZK-ban rendezték, és a csapatokat ismét ugyanabba a VB csoportba sorsolták. A mérkőzés óriási csatát, és hazai győzelmet hozott, a meccset egy Bayern München játékos, nevezetesen Paul Breitner döntötte el. "Vörös Paul" távoli lövéssel juttatta 3 ponthoz a későbbi világbajnokot. A történelmi hűség kedvéért jegyezzük, meg, hogy a szintén a csoportban szereplő NDK 1:1-es döntetlent ért el a VB-re meglehetősen groteszk körülmények közé kijutó chileiekkel. 
Az 1982-es VB-t nem kezdte valami jól a német csapat, hiszen Algériától vereséget szenvedtek Breinerék. A Chile elleni meccsen állt helyre a világ rendje, és itt már látszott, hogy a később VB döntőt játszó gárda mindössze kisiklott az első meccsen. A 4:1-re végződött mérkőzés ismét egy Bayern legendáról szólt: Karl-Heinz Rummenigge klasszikus mesterhármassal vállalt oroszlánrészt a győzelemből. Történelmi érdekesség, hogy ez volt a rekorder Lothar Matthäus első mérkőzése a világbajnokságok történetében.
32 évvel később egy barátságos mérkőzésen játszott ismét egymással a két nemzet. A berlini találkozón Mario Götze találatával 1:0-ás hazai győzelem született. 


http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/39539/pics/lead_800x600.jpg
Nationalelf történelem,Válogatottjaink
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?