Nagyobb, mint a Wembley-ben...

A Bayern stadionja, az Allianz Arena az egyik legmodernebb sportlétesítmény volt, amikor megépült. Azóta eltelt 12 év és most jelentős fejlesztések valósulnak meg. Az, hogy 75 ezresre bővül a stadion, csak egy kis részlete a megújulásnak. Íme a részletek:

Az Allianz Arena főnöke az átépítésről: „Nagyobb, mint a Wembley-ben? Jól hangzik”

Az Allianz Arena-t a nyári szünetben tíz millió Euróért átépítik – hogy hogyan, hol és miért, elmeséli nekünk nagyinterjújában az ügyvezető Jürgen Muth.

München –Jürgen Muth (52) íróasztalán egy nagy tervrajz hever kiterítve. „Sok dolgunk van”, mondja az Allianz Arena München Stadion GmbH (az Allianz Arena-t működtető kft – a ford.) ügyvezetője a papírjaira nézve. Mert a következő héttől, amikor már nem gurul a labda, komolyra fordulnak a dolgok az Allianz Arena-ban. A tizenkét éves stadiont számos ponton modernizálják. Tíz millió eurót szánnak a széleskörű átépítésekre – hogy hogyan, hol és miért, elmondja az interjúban Jürgen Muth.

Muth úr, lehetséges, hogy TSV 1860 osztályozót játszik (azóta biztossá vált, hogy igen – a ford.). Felforgatja ez a nyári szünetre tervezett építkezéseket?

Jürgen Muth: egy osztályozó mérkőzés május 30-án természetesen befolyásolná az átépítéseket, mert eredetileg május 22-ére volt tervezve az átépítés kezdete. Így viszont néhány dolgot május 30-áig behúzott kézifékkel kell csinálnunk. Az építkezés szempontjából ez természetesen nem optimális.

Van B-terv – vagy az A-terv jön gyorsított eljárásban?

Muth: Volt B-tervünk – most valószínűleg ezt kell megvalósítanunk. De semmilyen tervezett munkálatot nem hagyunk ki ezért. Most az a feladatunk, hogy rövidebb idő alatt hajtsuk végre ugyanazt a volument. Az építőiparban ilyen esetben úgy nevezett gyorsító intézkedésekről beszélünk. Többet fogunk kétműszakos munkarendben és szombatonként is dolgozni.

Van még egyáltalán időbeli tartalék, arra az esetre, ha valami nem sikerül?

Muth: Nagyon kevés. De számunkra ez a megszokott ügymenet. Tudjuk, hogy csak a nyári szünet áll rendelkezésre, ez minden évben így van. Az, hogy idén – mint minden páratlan évben – az Audi Kupára is sor kerül három héttel a szezon kezdete előtt, még tovább szűkíti az időablakot.

Önnek akkor ezek szerint nincs nyári szünet?

Muth: A legkevésbé sem. Mindig azt mondom a családomnak és a barátaimnak: a nyári szünet nekem mindig az év negatív szava. Minden évben (nevet).

Az átépítésre nem kis összeg, 10 millió Euró van betervezve. Az FC Bayern erre egyszerűen rábólint?

Muth: Nem. De természetesen az FC Bayern nem csak a sportban, hanem az Allianz Arena-val is a dolgok mércéje és az is akar maradni. És ez csak fejlesztésekkel lehetséges minden területen. Mi az épületen hajtjuk végre ezeket a fejlesztéseket. Beszerezzük az információkat. Mi a legmodernebb technika a LED-falaknál és a világításban? Mit csináljunk a gyeppel? Hol van szükség további javításra? Ezzel a háttérrel foglalkozunk a dolgokkal évről évre.

Mikor döntöttek az ez évi tervekről?

Muth: Viccesen azt szoktam mondani: a legszebb munkahetem az első hét januárban. Mert akkor nyugodtan átgondolhatjuk, hogy mit szeretnénk másfél év múlva csinálni. Tehát 2016 januárjában történt. Később a tulajdonosunk, az FC Bayern elé terjesztettük a terveket, ők jóváhagyták és ezzel eldöntötték.

Tíz millió Euró egy olyan összeg, amit minden évben el kell költeni?

Muth: Ezzel az összeggel privilegizált helyzetben vagyunk. Sok olyan kolléga van más stadionokban, akinek nincsenek ilyen lehetőségeik. De azt is látni kell a mi esetünkben: 2012-ben Bajnokok Ligája Döntőt rendeztünk, 2020-ban Európa-bajnokságot játszunk, és nem tartom magam prófétának, ha azt mondom, hogy a 2024-es Eb stadionjai közt megint ott leszünk. És nagyon örülnénk egy újabb BL-döntőnek is. Ha az az igényünk, hogy a világ egyik legjobb stadionját tartsuk fenn, akkor megfelelő befektetések is kellenek.

Ennek ellenére az Allianz Aréna vezetőjeként is azt mondja, hogy minden nap látja a fejlődési lehetőségeket.

Muth: Ez így van. Mindannyian nyitott szemmel járunk az arénában. Épp ebéd közben jött egy javaslat, amit nagyszerűnek találtam. Abban a szilárd hitben élek, hogy miden nap jobbak lehetünk.

Európa legnagyobb videó-kivetítőjét fogják telepíteni, nagyobbat, mint a Wembley-ben. Törekszenek a rekordokra és a szuperlatívuszokra?

Muth: A motivációnk az, hogy teljesítsük a szurkolóink elvárásait. És az egyre nagyobb kivetítők manapság fontos mércék. A videó-fal a mérete miatt izgalmas folyamat volt, mert a teherbíráson belül kellett maradnunk. Amikor a végén biztos lett, hogy meg tudjuk csinálni, természetesen nagy volt az öröm. De bevallom: „a nagyobb, mint a Wembley-ben” remekül hangzik (nevet). A Wembley-vel vagyunk egy ligában – és ezt hál istennek az UEFA is így látja.

Hogyan zajlik majd a beépítés?

Muth: Nagy állványokat építünk az alsó karéjba, amiken a két kivetítőt részegységekből összerakjuk. Később vagy meghatározott számú modult vagy az egész videó-falat felhúzzuk a helyére. Erről még tárgyalunk. Az a probléma, hogy nem használhatunk darut felülről. De ismerjük az eljárást 2004-ből.

A kivetítők most kétszer akkorák, mint akkor, 200 négyzetméteresek.

Muth: Tényleg impozánsak. De nagyon bízunk a technikusainkban.

Meddig maradnak megfelelő technikai színvonalon?

Muth: Ez pont a videóval és a LED-reflektorokkal kapcsolatban érdekes kérdés, mert a technika az elmúlt években hatalmasat fejlődött. Nem csak a legnagyobb kivetítőt építjük, hanem a legkisebb pixeltávolsággal rendelkezőt is. A technika annyira jó, hogy ezzel akár Ultra-HD-szint is elérhető. Az előző kivetítő tizenkét évet bírt – bízom benne, hogy az új is kitart több mint tíz évig.

Igaz ez az új világításra is?

Muth: Biztosan. A LED-reflektorok azért is voltak vonzóak, mert jóval kevesebb karbantartást és javítást kell rajtuk végezni, mint a hagyományos világításon. Ezen kívül ellentétben a mostani reflektorainkkal bizonyos szinten egy csapásra le lehet kapcsolni vagy halványítani lehet. Ha a karácsonyi műsorunkra gondol, minden alkalommal gond volt a késleltetett sötétítéssel. Ez a jövőben gombnyomásra történik. Az új szezontól fényshow-t is csinálhatunk akár.

Minden esti meccs show lesz ezután?

Muth: Nekünk az a fontos, hogy megteremtsük az infrastruktúrát. Hogy ezt az FC Bayern utána milyen mértékben használja ki, azt majd meglátjuk. De biztosan nem csak az effektek miatt építjük be, hanem mert a hazai és nemzetközi követelmények egyre magasabbak a világítással kapcsolatban. Az eddig világításunkkal a határon voltunk. Hatalmas ugrást hajtunk most végre, 1400-ról 2200 Luxra. ezzel megint predesztinálva vagyunk, hogy egészen elöl legyünk a döntők rendezéséért folytatott versenyben.

Az arénába való bejutást is átalakítják. Mi változik a következő szezontól a látogatók számára?

Muth: Mostantól a stadionban 16 úgynevezett „csomópont” lesz, tehát sokkal kevesebb tájékozódási pont, mint eddig. Egy példa: ha egy néző a jegyén az F betűt látja, az promenádon állva rögtön tudni fogja, hogy jobbra vagy balra kell mennie. És ha az F pontnál van, vagy lefelé megy az alsó karéjba vagy felfele a lépcsőn. Az eligazító táblákat teljesen ehhez igazítjuk és kicseréljük.

Már az elmúlt év novemberében tudósítottunk az Allianz Arena-nál tervezett további építkezésekről. Akkor egy új parkolóházról és egy új bejáróról volt szó. Ezek a tervek viszont a grachingi városi tanács ellenkezését váltották ki, amely bosszúsan reagált.

A VIP-vendégeket is másfelé fogják terelni.

Muth: Pontosan. Mivel mostanra nem 4500-an vannak egy-egy Bayern-meccsen, hanem akár 6500-an. Két új fogadózóna lesz, összesen tehát négy lesz. Azért, hogy a vendégek minél gyorsabban elérjék a saját szektorukat.

Elérnek valamikor a teljes kihasználtságot ezen a területen?

Muth: A rendelkezésre álló hely véges, a konyhánkat 2500 négyzetméteresre bővítjük, 120 szakács fog benne dolgozni.

Mivel vág vissza a kritikusoknak, akik az aréna „pezsgős közönségéről” beszélnek?

Muth: Mostanra békés egymásmellettiség alakult ki a különböző részek látogatói között. És ki kell mondanunk: a VIP-szektorokból érkező bevétel nélkül az ilyen mértékű átépítések sem lennének ilyen egyszerűek.

A terrorizmus elleni védelmet is megerősítik a nyáron.

Muth: Folyamatos párbeszédet folytatunk külső szakértőkkel és kollégákkal. Mindig alkalmazkodni fogunk az adott biztonsági helyzethez.

A promenádon oszlopos megoldásokat terveznek. Hogy fognak ezek kinézni?

Muth: Ha megnézi majd az építkezést május végétől, akkor észre fogja venni, hogy nem valamilyen betonoszlopocskákat csavarozunk a földre, hanem valóban mélyre leásunk. Ezek az oszlopok akár arra is alkalmasak, hogy egy nehéz teherautót is megállítsanak. Ezeken – tehát a bejárók északi és déli oldalán – fennakadnának. A biztonsági megfontolásokon túl az oszlopokkal korlátozni tudjuk az ellenőrizetlen szállításokat is.

Mennyire érzékeli a hétköznapokban a futball terrorfenyegetettségét?

Muth: Maga a fenyegetés mindig is létezett, a kihívások természetesen változtak. Ezt kezelnünk kell.

Az oszlopok jelentik ebben az évben az egyetlen változást az arénán kívül. Mikor alakítják át a promenádot?

Muth: Jelenleg az arénára koncentrálunk. De már tervezzük a promenád átalakítását. 2018-ban szeretnénk elkezdeni a megvalósítást.

Tudja már, hogy engedélyezni fogják-e a férőhelyek 75.000-re bővítését?

Muth: Minden héten várjuk az engedélyt.

És mikorra várja a következő Bajnokok Ligája döntőt Münchenbe?

Muth: Nem tudom, hogy mi a reális. Mi annyit tehetünk, hogy az infrastruktúrát továbbra is olyan magas szinten tartsuk és továbbfejlesszük, hogy az UEFA ne tudjon minket megkerülni. a mienkhez hasonló minőségű stadion talán egy tucat van Európában. Elég öntudatosak vagyunk ahhoz, hogy azt mondjuk, a 2012-es döntővel új mércét állítottunk fel. A kollégák az UEFA-tól szívesen jönnek hozzánk – szeretnénk, ha ez így is maradna.

Nemrég tíz éves időtávról beszélt.

Muth: Azt mondom: Eb 2020-ban, remélhetőleg Eb 2024-ben – és ebben az időszakban még egy Bajnokok Ligája döntő. Így tökéletes lenne.

Interjú: Hanna Raif

Fordította: Frey Dóra

http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/38588/pics/lead_800x600.jpg
allianz aréna,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?