Xabi: hatalmas öröm volt! - Gracias, Xabi!

Rusz Dániel

Búcsúinterjú Xabi Alonsoval, aki mindössze három idény alatt bejátszotta magát az FC Bayern legendái közé!

Xabi Alonsónak pontosan három napra volt szüksége a baszk-bajor átmenet kivitelezéséhez. Pénteken találkozott először új csapattársaival a hotelben; szombaton elfoglalta az FCB karmesteri pozícióját a középpályán a Schalke elleni meccsen; végül vasárnap életében először magára húzta a Bőrnadrágot. "Minden nagyon gyorsan történt," emlékezett vissza arra a bizonyos augusztusi napra, amikor a madridi időszaka véget ért, a Bayernnél pedig egy új korszakba lépett. Most, három évvel később Alonso ismét egy új kezdet előtt áll. Philipp Lahmmal együtt szombaton ő is szögre akasztotta a stoplist.

"Az elmúlt évek egyik legjobb igazolása volt, egy igazi főnyeremény; kiváló taktikai érzékkel rendelkezik, nagyon intelligens és az egyik legegyenesebb játékos, akivel valaha dolgom volt" - dicsérte Karl-Heinz Rummenigge. "Nagy öröm számunkra, hogy ez az Úriember itt volt velünk Münchenben"- tette hozzá Kalle.

Xabi Alonso: Büszke vagyok az itt eltöltött időmre!

Azok, akik figyelemmel követték a kis baszk városban, Tolosában 1981. november 25-én született Xabier Alonso Olanót, megértik, miért szokás a baszkokra szorgalmas, megbízható és szabadelvű emberként utalni. "Az első napomtól kezdve nagyon jól éreztem magam Münchenben. Büszke vagyok az itt eltöltött időmre" - nyilatkozta Alonso. "Mikor a Real Madriddal megnyertük a Bajnokok Ligáját, éreztem, hogy az ottani munkám véget ért."

A Bayern ajánlata éppen a legjobbkor érkezett. "Egy remek lehetőség volt, hogy megismerjek egy nagy klubot és egy új országot" - ...és már indult is új csapatához.

Alonso nemcsak azt a számos kupát nyerte meg a klubokban, ahol megfordult, hanem az emberek szívét is. Egy liverpooli stábtag, aki nemrég Münchenbe utazott, hogy interjút készítsen vele, a következőket nyilatkozta: "Xabi még mindig egy hős a Liverpool-szurkolók szemében. Mindenki rajong érte." Néhány hete, a Real Madrid elleni BL-negyeddöntő második fordulójának mérkőzésén, az Estadio Santiago Bernabéuban 80 000 Real-drukker állva tapsolta meg, amikor lecserélték. "Életem végéig emlékezni fogok arra a pillanatra" - mondta. Az volt az utolsó, 119. Bajnokok Ligája szereplése. 

Diktálni a ritmust

Egy VB, két-két EB és BL-győzelem, egy spanyol bajnoki siker, számos hazai kupa és végül három Bundesliga-trófea. A 114-szeres válogatott játékos összesen 18 trófeát gyűjtött be a Real Sociedad, az Eibar, a Liverpool, a Real Madrid, a Bayern München és a spanyol válogatott színeiben. Minden alkalommal befolyásolta együttese játékstílusát a kiváló passzolási képességeivel.

"Mindig is csapatjátékos voltam. Úgy tekintettem a munkámra, mint lehetőségek teremtésre a társaim számára, hogy jobban menjen nekik a játék, és hogy hatékonyabbak lehessenek a posztjukon. Én a stratégia, és nem a látvány embere vagyok" - mondta Xabi, aki mellesleg rocker. Ha egy bandában játszana, dobosként képzelné el magát: "Én adnám a ritmust a háttérből. A rivaldafény nem nekem való."

Labdamágnes és passzmágus*

A Münchenbe érkezése óta Alonso többször ért labdába, mint bármelyik Bundesliga-játékos (7 890). Mindössze négy héttel a debütálása után egy új Bundesliga-rekordot állított fel a Köln elleni 216 kontakttal, ami még ma is páratlannak bizonyul. Alonso összesen 6 971-szer passzolt a Bayern színeiben, 90%-os mutatóval. A 35 éves játékos 11,14 kilométert futott meccsenként ebben a szezonban. Csak Thomas Müller (11,15 km) és Joshua Kimmich (11,80 km) fedett le nagyobb területet idén a Bayernben. 

Szombaton volt Alonso utolsó játéka a gyepen. Összesítésben 518 bajnoki meccset tud maga mögött, melyből 117 fűződik a Bayernhez. Bár a visszatérését Spanyolországba már bejelentette, hogy ezután mi lesz a háromgyermekes családapával, még mindig kérdéses. Egy biztos, mind Münchennek, mind az egész futballvilágnak hiányozni fognak a passzai, a körülötte uralkodó légkör és a szíve.

GRACIAS, XABI!

Xabi Alonso karrierje számokban:
1x Világbajnokság (2010)
1x DFB-kupa (2016)
1x La Liga (2012)
1x Spanyol Szuperkupa (2012)
1x FA Kupa (2006)
1x FA Community Shield (2006)
1x DFL Szuperkupa (2016)
1x Spanyol Év Futballistája (2003)
2x UEFA Európa-bajnokság (2008, 2012)
2x UEFA Bajnokok Ligája (2005, 2014)
2x UEFA Szuperkupa (2005, 2014)
2x Copa del Rey (2011, 2014)
3x Bundesliga (2015, 2016, 2017)
4 klub: Real Sociedad (2000-04), SD Eibar (2001-03), Liverpool (2004-09), Real Madrid (2009 -14), FC Bayern (2014-17)
117 tétmérkőzés a Bayernben (9 gól)
689 tétmérkőzés Spanyolországban, Angliában és Németországban (43 gól)

*: Alonso statisztikái az utolsó, 2017. május 20-i Bayern München - Freiburg mérkőzés adatait még nem tartalmazzák

http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/38486/pics/lead_800x600.png
BAYERN HÍREK,BAYERN TÖRTÉNELEM,Játékosaink,Legendás játékosok,xabi alonso
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?