FC Bayern München: átépítés alatt!

Kun Béla

Azzal ma már mindenki egyetért, hogy átalakításra szorul a Bayern kerete, de az irány még nem világos. Úgy tűnik, még nem dőlt el, hogy  világsztárokat veszünk drágán, vagy ifjú német tehetségeket szerzünk meg és őket fokozatosan beépítve próbálunk meg újra a csúcsra jutni. Hoeness a kulcsfigura...

A két ikon. Rummenigge és Hoeness. Másként képzelik el a Bayern jövőjét?

Az FC Bayern csapatánál sok a teendő mostanában. Sok terület igényel építkezést: az új keret kialakítása, és a vezetésbeli belső viszonyok területe is egyaránt fontos. Ezekben pedig Uli Hoeneßnek döntő szerepe van

A 65 esztendős Uli Honeß naptára is jól mutatja, hogy milyen sűrű is a programja. Múlt hét szerda 16 óra - a müncheni Gründwalder Straße stadionjának tribünjéről nézi, amint az U19 csapata elveszti a német bajnoki címért vívott elődöntő odavágó mérkőzést a Schalke ellen 1:3-ra. Előtte vasárnap a lichtensteini „Meet the president / Találkozz az elnökkel” gála díszvendége. A 108 meghívott vendég egyenként 350 eurót fizetett, hogy a négyfogásos menüt Honeß társaságában fogyaszthassa el. Szombaton pedig a német bajnokcsapat főnöke piros kötényben állva virslit és sört osztott a rajongóknak.

Hoeneß mindenhol. Rajongók között, tehetség kutatás közben és adócsalóként is feltűnik, nyilatkozataival pedig igen csak megosztó személyiséggé válik. A lichtensteini Vaduzban például azt nyilatkozta, hogy számára a felmentő ítélet lett volna a teljesen normális döntés. Hoeneß tehát áldozatnak látja magát. A nyilatkozatait általában erősen kritizálják, populistának nevezik, akik szerint egy párhuzamos világban él. Az SDP egyik politikusa pedig azt követeli, hogy a feltételes szabadlábra helyezését vizsgálják felül. Hoeneß pedig továbbra is úgy tevékenykedik, és veszekszik, mint a botránya, illetve börtönbüntetése előtt. Vagy mégsem?

Évek óta nem integráltak tehetségeket

Fél éve áll újra a csapat élén, és legalább annyira eltökélt, mint régen. Mégis néhány dolgot másképp tesz. A szezon végén – ami a Bayern számára most szombaton ér véget, nagy kihívások várnak rá. Nyáron kiderül, hogy Rummenige és közte mennyire jól, vagy mennyire nem jól működik az összhang.

Hoeneß szeretné az álmát megvalósítani. Méghozzá egy olyan FC Bayernt alkotni, ahol a legtehetségesebb német fiatalok játszanak, és akik a világ elit csapataihoz mérhetőek. Mindenképpen a csapat tradicíóit kívánja továbbvinni, és a tehetségeket az első csapatba integrálni. Ez ugyanis már évek óta nem sikerült.

Szabadulása után Hoeneßt meglepte, hogy mennyire gyors és hektikus lett a világunk a közösségi médiák által. Interjúk vonatkozásában visszafogottabban viselkedik, a mérkőzések után pedig már szinte soha nem fűz kommentárt a csapat teljesítményéhez.

Sok a teendő

A tájékoztatókon azonban részt vesz, témákat indít. A büntetésével kapcsolatos provokatív kérdésekkel magára tereli, és ezzel egyidejűleg pedig eltereli a klubbal kapcsolatos nehezebb problémákról – mint a BL és DFB kupa kiesés – a figyelmet. A megjelenése azonban jelként értékelhető: a visszafogottságnak vége, újra támadunk!

A mérkőzés utáni öltöző látogatás azonban még mindig nagyon fontos számára. Hoeneß nagyon szoros kapcsolatot ápol a játékosokkal. Olyannyira, hogy előfordulhat az is, hogy Ribery felhívja mérkőzés közben, hogy Ancelotti edző túl korán cserélte le őt.

Dietmar „Didi“ Hamann már ifiként az FC Bayernben játszott, Uefa - kupát is nyert a csapattal, és mindkét főnököt – Hoeneßt és Rummenigget – is jól ismeri. A jelenleg a Sky szakértőjeként tevékenykedő Hamann szerint „Azáltal, hogy a külvilág felé nem érkeznek információk a kulisszák mögött zajló eseményekről, pont azt érzékeltetik, hogy a háttérben sok minden történhet. Szerintem ez így is van. Először arról kell megegyezniük, hogy mit is akarnak. Túl sok a teendő, felépítendő feladat”

Hoeneß’ tevékenységének vannak hátrányai is

Hamann: A klub főnökeinek arról kell gondoskodniuk, hogy a csapat keretének elkövetkezendő évekre vonatkozó összeállítása jól sikerüljön. Hoeneßnek és Rummeniggenek meg kell egyeznie Michael Reschke-vel, hogy mi az elképzelésük az új csapatról. Mérlegelni kell, hogy nagysúlyú átigazolásokat hajtanak végre – mint Sanchez Arsenalból történő átigazolása -, vagy fiatal tehetségeknek adjanak lehetőséget, ahogy azt Hoeneß szeretné. Serge Gnabry (Bremen), Leon Goretzka (Schalke) és Julian Brandt (Leverkusen) olyan fiatal tehetségek, akiket lehetséges Bayern újításként kezelnek.

Szerdán Hoeneß egy sajtótájékoztató keretében fog beszélni a klub új utánpótlási központjáról. Az építkezés 100 millió euróba került, és nyáron költözhetnek át a fiatal tehetségek a már kinőtt létesítményből az új, München északi szélén található sportcentrumba. Először az U-23-edzőjét, Heiko Vogelt tervezték a sportcentrum élére, aztán mégis Hermann Gerlandot nevezték ki. Vogel a döntés után elhagyta az egyesületet, Hoeneß pedig unokaöccsét, Sebastian Hoeneßt nevezte ki az U-19 edzőjének. (S. Hoeneß jelenleg az RB Lipcse U17 csapatának edzője).

A Bayern irányát az elnök határozza meg. Ennek vannak előnyei és hátrányai. Lahm például világossá tette, hogy Hoeneß miatt nem vállal el semmiféle vezetőségi pozíciót a csapatnál. Az elnök mellett nem lenne számára hely. Így tovább keresik a sportigazgatói posztra megfelelő jelöltet.

Hamann szerint azonban Hoeneß döntő faktor a Bayernnél. „Uli Hoeneß fontos az egyesület számára. Valahogy megérzi azt, hogy mire is van igazán szükség a sikerhez.“

(fordította: Fazekas Annamária és Kun Béla)

Szavazz! Te hogy látod a keret átalakításának ügyét? 

http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/38319/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Játékosaink,karl-heinz rummenigge,uli hoeneß
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?