A Bayern új ifjú harcosa!

Süle: késznek érzem magam erre a lépésre. Nincsenek idős vagy fiatal játékosok, csak jó vagy rossz játékosok.

Egy fiatal német válogatottal erősít a Bayern München: Niklas Süle

Niklas Süle az FC Bayern Münchenbe igazolása előtt a Hoffenheimel nagy célokat szeretne még elérni. Az interjúban beszél új edzőjéről és a lakáskeresésről is.

Süle teljesen nyugodt, amikor a tz-t fogadja Zunzenhausenben az interjúra. Néhány nappal korábban az egyesület történetében először az 1899 Hoffenheimmel sikerült európai kupába jutniuk, de ünnepelni még nincs kedve. A 21 éves játékos a TSG-vel előbb szeretne bejutni a BL-be, hogy emelt fővel búcsúzhasson. A nyáron az erős felépítésű belső védő az FC Bayernhez igazol – és a rekordbajnoknál is nagy céljai vannak. Hogy miért örül Carlo Ancelottinak, hol keres Münchenben lakást, és miért díszítik maori tetoválások a testét, elárulja a válogatott játékos a tz-nek adott nagyinterjújában.

- Az FC Bayern nagy változások előtt áll. Saját magát ennek a változásnak az arcaként látja?

- Süle: Nem tudom. Fiatal játékos vagyok még, de több mint 100 Bundesliga-meccsel már gyűjtöttem némi tapasztalatot. Rióban az Olimpián és a felnőtt válogatottnál nemzetközi szinten is megmutathattam már magam. Ezért azt mondanám, hogy a koromhoz képest érettebb vagyok. Egyébként is azt gondolom: nincsenek idős vagy fiatal játékosok, csak jó vagy rossz játékosok.

- A fiatal játékosok, mint Joshua Kimmich nem élveznek Carlo Ancelotti alatt nagy bizalmat. Különös motivációt jelent ez önnek?

- Süle: Természetesen vannak céljaim. Amilyen gyorsan csak lehet, szeretnék beilleszkedni és meccseket játszani. A legfontosabb számomra, hogy továbbfejlődjek. És ezt a Bayernnél minden más egyesületnél jobban megtehetem. Ha csak a napi edzések színvonalát nézzük: magasabb szinten nem lehet! Késznek érzem magam erre a lépésre, különben nem tettem volna meg. Ezért örülök a kihívásnak.

A következő idényben már nem egymás ellen küzdenek...

- Ancelotti teljesen más edző, mint Julian Nagelsmann. Örül egy más generációhoz tarozó edzőnek?

- Süle: Ezt pozitívan látom. Már csaknem négy és fél éve játszom a Bundesligaban, az elmúlt szezonban találkoztam először egy másik edzővel (Huub Stevens váltotta Markus Gisdolt – s szerk.), és ez teljesen új helyzet volt számomra. A személyes fejlődésem szempontjából jó volt. Ezért örülök Carlo Ancelottinak. És egy olyan edző, aki háromszor nyert Bajnokok Ligáját biztosan nem fog ártani a fejlődésemnek.

- Van a fejében terv a karrierjére vonatkozóan?

- Süle: Két évvel ezelőtt volt egy keresztszalag-szakadásom. Ha valaki akkor azt mondja nekem, hogy válogatott leszek és a Bayern Münchenhez igazolok, nem hittem volna el neki. A fociban minden nagyon gyorsan változik, és sok minden történhet. De ha mindent beleadsz, és jó teljesítményt nyújtasz, azt értékelik, érdeklődnek majd irántad. De ez ugyanilyen gyorsan vissza is eshet, ezért nincsen karriertervem.

- A tetoválásaival követ valamilyen tervet?

- Süle: Nem nagyon (nevet). Nincsen tetoválás-mániám. De jelentéssel azért bírnak számomra. A C és G betűk a szüleim nevének kezdőbetűi. A kulcscsontomra tetováltattam a testvérem születésnapját – és ő is az enyémet. Ezen kívül mindig is szerettem volna egy olyan maori-tetoválást, ami bátorságot és küzdőszellemet szimbolizál.

- Mért pont egy harcos-tetoválás?

- Süle: A maorik már kisfiúként is lenyűgöztek, ezért csináltattam ezt.

- Milyenek voltak az első benyomásai a Säberner Straße-ról, amikor az orvosi vizsgálaton Münchenben volt?

- Süle: Örülök neki, hogy megint egy nagyobb városba költözhetek. Inkább városi ember vagyok, az életminőség Münchenben pedig közismerten kiváló. És amikor a Säberner Staße-n az edzőközpont előtt állsz, és látod a Bayern címerét, akkor észreveszed, hogy ez egy más világ. Ezért örömmel megyek oda – de nem is idegeskedem.

- Talált már lakást magának és Melissának, a barátnőjének?

- Süle: Nem is annyira egyszerű találni valamit – a kutyánk miatt sem. Nem szeretnék a Tegernsee-hez kiköltözni, a városban maradnék. Annak idején is direkt Sinsheimbe költöztem, hogy reggelente több időm legyen. Ez Münchenben sem lenne rossz (nevet).

- Nem megy rosszul ebben a szezonban a TSG-nek sem. Mennyi ideig ünnepelték az első európai kupaszereplés lehetőségét?

- Süle: Nem olyan sokáig, ezt majd a szezon után pótolhatjuk. Vannak még más céljaink is, és ki szeretnénk hozni ezekből a maximumot. Már most egyedülálló eredményt értünk el, ez mindegyikünk számára hatalmas dolog, és nagyon örülünk neki. Ennek ellenére az igazán jó szezonból még csinálhatunk kiemelkedő szezont.

- A kiemelkedő a harmadik hely lenne?

- Süle: Ha arra gondolunk, hogy hol álltunk az előző szezonban ilyenkor – most 32 forduló után a zsebünkben van a klub történetének legnagyobb sikere. Hozzá tudtam ehhez tenni a magam részét. Ha még a direkt Bl-kvalifikáció is sikerülne, és ezzel búcsúzhatnék Hoffenheimből, az természetesen őrület lenne.

- Nehéz szívvel hagyja el a Hoffenheimet?

- Süle: Természetesen! Hosszú idő után hagyom el azt a helyet, ami az otthonommá vált. Bárki, aki azt mondja, hogy ez nem érinti meg, nem teljesen őszinte. Pár héttel ezelőtt a változás még messzinek tűnt. Most már tudom, hogy már csak két meccset fogok a Hoffenheim színeiben játszani. Ez egyrészt jó dolog, mert valami új kezdődik. Másrészt van azért benne szívfájdalom is. Hoffenheim az otthonom lett.

Nehéz szívvel hagyja el a Hoffenheim csapatát, de örömmel készül a Bayernbe

- Írja le kérem a Hoffenheim jelenlegi sikereinek okait!

- Süle: Elsősorban a csapatszellem emel ki minket. Sok nagyon jó focistánk van. Ezért játékban az egyik legerősebb csapat vagyunk ebben a szezonban. A klubban mindenki remekül megérti a másikat, jól dolgozik együtt. Ezen kívül sok német nyelvű játékosunk van, az újonnan érkezettek is mind tudnak németül. Így mindenki megérti a pályán, hogy mit mond a másik. És a különböző variációk miatt, amiket Julian Nagelsmann ebben a szezonban bevezetett, az ellenfelek számára kiszámíthatatlanok vagyunk. Ezen kívül nagyon bátran játszunk. Ahogy Julian mindig mondja, a bátorság kifizetődik, és ehhez tartjuk is magunkat.

- Milyen szerepet tölt be a csapatban a pályán kívül?

- Süle: Inkább nyugodt típus vagyok (nevet). Mivel már régóta a TSG-nél vagyok, ismerek mindenkit, a buszsofőrtől a takarítónőig. A csapatban mindenkivel remekül kijövök. Nem vagyok visszahúzódó, nyitok a többi ember felé. Természetesen lehet, hogy más a véleményünk, de ez hozzá tartozik.

(fordította: Frey Dóra)

http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/38122/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,niklas süle
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?