Thomas Müller. Az utolsó bajor

Kun Béla

Amikor Philipp Lahm három hét múlva visszavonul, akkor Thomas Müller marad egyedül „igazi” bajorként a csapatban.

Thomas mindig is különleges volt, de nyártól már csak ő lesz a bajorság egyedüli képviselője. Ő lesz az egyetlen annál a klubnál, amelyik a nevében hordozza a tartomány nevét is.

Egy különleges szerződés? Müller a bajor Pähl nevű faluban született, és D-osztályú fiatalként már a Bayernben kezdte a pályafutását. „Alapjába véve szép, ha van saját nevelésű játékosunk.” – nyilatkozta Müller az AZ-nek, s hozzátette: „de a legfontosabb, hogy jól játszunk, függetlenül attól, hogy ki melyik kultúrában nőtt fel.”

Neuer, a „tanult bajor”:

Vannak szurkolók, és ex-bajor játékosok, akik kritizálták a Bayern Münchent e téren. A triplát megnyerő Jupp Heynckes 2013-ban nyilatkozta az Abendzeitungnak, hogy hamarosan érkezniük kell olyan fiataloknak, akik „ezzel azonosulni tudnak. Heynckes példaként megnevezte Müllert, Lahmot, Schweinsteigert és Manuel Neuert. 

Játékosok, akik „bajorok”. A következő szezonban azonban már csak kettő hordja a Bayern mezét a megnevezettek közül. Neuer, aki gelsenkircheni, de akit a felügyelőbizottság tagja, Edmund Stoiber így nevezett: „tanult bajor”,  és persze Thomas Müller.

Az utolsó saját nevelésű játékos a nagycsapatban David Alaba volt, idestova 7 éve. „A fiatal játékosoknak, akik itt a felnőtt csapatba akarnak kerülni, extrém kiválónak kell lenniük, és extrém korán kell ezt magukról megmutatniuk” – mondta Müller. „A feltételek nagyon nehezek, mert egy eléggé jól betöltött keretünk van. Mint Holger Badstuber, David Alaba és én, nagyon jók voltunk, és Louis van Gaal által törtünk be a nagy csapatba. De azóta sokat változott a helyzet, jó 6-7 éve a klub nagy fejlődésen megy keresztül.”

Nem lesz harc a kapitányi karszalagért

A nagy konkurenciaharc miatt már egy pár kulcsfigura elhagyta az FC Bayernt. „Mindig vannak átalakulások egy csapatban. Hogy ezek az átalakulások döntőek ebben a szezonban is, az biztos. De mindig megy tovább. Az FC Bayern a jövőben is az a csapat lesz, aki mindig jól áll fel, és olyan játékosokat küldenek a pályára, akik elbírják a felelősséget.”

A nyáron keresni kell egy új csapatkapitányt is. Müller és Neuer a fő esélyesek. „A pályán mindig előre kell menni, függetlenül a kapitányságtól. Ez volt mindig a beállítottságom. Segíteni a csapattársaimnak. Ez nem változott. Nincs harc a kapitányi karszalagért” – szögezte le Müller.

abendzeitung.de

http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/38064/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Játékosaink,manuel neuer,thomas müller
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?