Bayern München-Real Madrid: Titánok harca (5. rész)

Kálovics Tibor

Bejegyzéssorozatunk utolsó részében azokról a játékosokról olvashattok, akik mindkét patinás csapat mezét magukra öltötték. 
Paul Breitner
: "Vörös Paul" 1970-ben lett élvonalbeli játékos a Bayern München színeiben. 19 éves korára már a bajor sztárcsapat meghatározó játékosává vállt, és mire betöltötte 21. születésnapját, már világsztárnak számított. Első müncheni korszakában alapembere volt az 1971-es kupagyőztes gárdának, az 1972 és 1974 között megszakítás nélkül három bajnoki címet szerző Bayern Münchennek, valamint játszott az 1974-es BEK győztes csapatban is. Nehéz természete miatt gyakorlatilag mindenkivel összeveszett Münchenben, és `74 nyarán a Real Madridhoz távozott. 1974 és 1977 között szolgálta a "királyi" csapatot, ahol igazi közönségkedvenc volt. A spanyol fővárosban két bajnoki címmel és egy Király-kupa győzelemmel bővítette sikereinek listáját. Egy braunschweigi kitérőt követően, 1978 nyarán visszaszerződött a bajor csapathoz, és elkezdte pályafutása legsikeresebb időszakát. A korábbi védőből, játékmesterré avanzsált, aki a csapat egyik legeredményesebb játékosa volt több szezon során is. Második időszaka során 2 újabb bajnoki címet, (1980,1981) és egy DFB kupagyőzelmet (1982) könyvelhetett el, valamint játszott az elbukott BEK döntőben is . (1982) 1983-ban egy súlyos sérülést követően fejezte be pályafutását. 
Jelenleg is játszik, aktív tagja a Bayern München öregfiúk csapatának. 
Hamit Altintop: A török támadó 2007 nyarán a Schalke csapatából érkezett a Bayernhez. Első szezonjában fontos kiegészítő embernek számított a bajnokságot és kupát elnyerő csapatban. Második szezonjától kezdve azonban egyre kevesebb lehetőséget kapott, különböző okok miatt. 2010-ben is bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett, ám csak elvétve kapott lehetőséget Louis Van Gaal csapatában. (A BL döntőben így is kezdőként helyettesítette Franck Riberyt.) Végül 2011 nyarán 109 mérkőzés után távozott a "rekordbajnoktól". Kissé meglepő módon a Real Madridhoz szerződött, ahol még a müncheni időszaknál is kevesebb meccset játszott a 2012-es bajnokcsapatban. 1 szezon után a spanyol fővárosból is távozott. 

Xabi Alonso: Európa-bajnokként és BL győztesként szerződött a Realhoz, ahol élete legjobb formájában futballozott. A Realban első 3 éve során meghatározó szerepet játszott, míg az utolsó évében már meg kellett küzdenie a helyét. Madridban, egy bajnoki címet (2012) és kupagyőzelmet (2011) ünnepelhetett, valamint tagja volt a Bajnokok Ligája győztes gárdának is (2014). Utóbbi sorozat döntőjében azonban eltiltás miatt nem játszhatott. A 2014/15-ös szezont még Madridban kezdte (játszott is a szuperkupa döntőn), majd augusztus végén Münchenbe szerződött. Az első 1,5 éve során meghatározó szereplője volt a csapatnak, míg az utóbbi évben már meg kell küzdenie helyét a csapatban. Aktív részese volt az előző két bajnoki címnek, valamint a kupagyőzelemnek is. Idén visszavonul, remélhetőleg Samuel Eto`o és Clarence Seedorf után ő lesz a harmadik játékos, aki három különböző csapattal is megnyerte a bajnokságot. 
Toni Kroos: 2007-ben mint a német futball leendő legnagyobb sztárja debütált a Bayern csapatában, ám 2009 januárjáig nem tudta magát tartósan beverekedni a müncheni csapat kezdőjébe, így kölcsönadták a Leverkusennek. 2011 őszén már mint kiforrott játékos térhetett haza, aki a következő 2,5 évben a csapat meghatározó játékosává és igazi sztárrá érett. Münchenben nyert 3 bajnoki címet, 3 országos kupát, klubvilágbajnokságot és Európai szuperkupát is, valamint a Bl győztes csapatban is meghatározó szereplő volt. (Bár a döntőről sérülés miatt lemaradt.) 2014 nyarán aztán elment a Realhoz, ahol a tőle megszokott nívón teljesít. Az eddigi évek során kétszer nyerte meg a klubvilágbajnokságot, és az Európai szuperkupát is, valamint végigjátszotta az Atletico Madrid ellen megnyert BL döntőt is. 28 éves, imádják Madridban, nosztalgiával gondolnak a játékára Münchenben, nem lenne meglepő, ha valamelyik csapatban fejezné be európai karrierjét a későbbiekben. 


http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/37110/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN TÖRTÉNELEM,Legendás játékosok,real madrid
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?