Niklas Süle a Bayern új, ifjú reménysége

Kun Béla

Bár még a hétről hétre a Hoffenheimben alapember és parádézik, a nyártól jelentős megváltozik az élete. A Bayern megadja számára a lehetősége és csak rajta múlik, hogy sikerül-e az áttörés. Mindezekről őszintén beszél a bajor csapatba készülő ifjú középhátvéd.

Süle: 101 Bundesliga meccs, és 1 válogatott mérkőzés

Majdhogynem 20 milliós összegért szerződik Niklas Süle (1,94 m, és 89 kg) a Hoffenheimtől az FC Bayernbe. A 21 éves játékosnak Jerome Boatenggel és Mats Hummels-szel kel versenybe szállnia, de ő mindenképp tanulni is szeretne tőlük. A Bayernbe készülő Süle a müncheni TZ-nek beszélt arról, hogy miért mondott iagent a bajorok hívására:

Süle: 101 Bundesliga meccs, és 1 válogatott mérkőzés

- Ön miért az FC Bayernhez szerződött a Chelsea helyett?

- Mindkét ajánlat szinte egy időben jött. És természetesen hatalmas dolog, hogy a Premier Ligát vezető FC Chelsea érdeklődött irántam. De számomra jobb érzés a Bundesligában maradni. S Bayern a legjobb hely. A világon nincs nagyobb.

- A Bayernben Önnek Jerome Boatenggel, és Mats Hummelsszel, kell megküzdenie a kezdőbe való bekerüléséért. 

- Ezzel ellentétben azt gondolom, hogy mindkettőtől nagyon sokat tudok majd tanulni. Ha én minden nap Boatengtől és Hummelstől valamit elleshetek, akkor egészen más minőségben játszhatok majd. 

- Mit csinálnak mindketten még jobban, mint Ön?

- Sokkal tapasztaltabbak és nagyon magabiztosak a labdával. S ha nézzük, hogy miként építi fel akár jobbról, akár balról Mats a játékot, akkor azt látják, hogy hihetetlenül jól. Jerome-nál, pedig a dinamika, a fellépés elképesztő és persze a párharcok megnyerésében magabiztos. Ha csapatba kerülök, akkor kettőjük közül valamelyikkel párban fogok felfutni a pályára. Azt remélem, hogy ebből profitálok, és át tudom ugrani a mércét.

- Ez azt jelenti, hogy Önnek Boateng a példaképe?

- Egy tényleges példaképem nincs. Egyszerűen ellesek dolgokat a világ legjobb belső védőitől. Sergio Ramostól például a fejjátékát. De 2014-ben tapasztaltam, hogy Jerome a pályán kívül is egy nagyszerű személyiség.

- Hogyan jött rá erre?

- Keresztszalag szakadásom volt. Padlón voltam. S küldött nekem a Whats App-on egy üzenetet. Hogy én egy szuper játékos vagyok, nagyon jól fejlődöm, és, hogy még erősebben fogok visszatérni. Írta ő. Totálisan elképedtem. Az, hogy írt nekem sok erőt adott. A Bayernhez való átigazolásomhoz is gratulált. 

- Ön a Bayernben és a válogatottban is kihívója lehet. Hogyan látja önmagát a belső védők listáján?

- Én nem intéztem most kihívást senki felé. Örülök, hogy másodjára a válogatottban lehetek. És ténylegesen mondva, nem csak nagyon szerencsés, hanem kicsit meglepett is voltam, amikor olvastam az e-mail-em, arról, hogy beválogattak. A legjobbamat szeretném nyújtani, de olyan játékost, akinek már 80 válogatottsága van, és sokkal többet nyújtott eddig, nem hívhatok ki. Megpróbálom megtalálni a helyem a hierarchiában. De jelenleg azon vagyok, hogy meg tudjam győzni a trénert arról, hogy esélyt érdemlek. 

- 15 éves kora óta játszik a Német Futball Szövetség korosztályos válogatottjaiban. De a vezetékneve (Süle), felvetett pár problémát.

- Ez így igaz. Az U 16-ban egyszer megkeresett a törökök válogatott trénere, azt akarta, hogy játsszak a török válogatottban, mert az én nevem törökösen hangzik. Gondolta ő. 

- És?

- Csalódást kellett neki okozzak. Az én nevem nem Törökországból származik, hanem MAGYARORSZÁGRÓL. Az apukám, már itt született Németországban, de 16 éves koráig magyar állampolgár volt. 

- És Ön nagyon jól érzi magát a német válogatottban…

- Abszolút, nagyon jó itt. És a világ első számú válogatottjában minden más, sokkal nagyobb. Egy óriási élmény. Egy álom, hogy ott lehetek.

- Csalódottság lenne az ön számára, ha nyáron nem szerepelne a Konfödörációs Kupán, hanem csak az U 21-ben?

- Semmiképpen sem. Mindkettő egy nagy esemény. Ez számomra egy nyerő-nyerő szituáció, az Olimpia után egy világversenyen újra szerepelni. És, ha körülnézek az U 21-ben, akkor arra kell, hogy jussak, hogy sok felnőtt válogatott örülne, ha nekik egy szintű nemzeti csapatuk lenne. 

- Milyen szerepet játszott Önnek a cserében Carlo Ancelotti személye?

- Nem Carlo Ancelotti urat kellett elsősorban meggyőzzem. A megbeszéléseket Karl-Heinz Rummeniggével és Michael Retschkével folytattam. Ők számomra nagy rálátást biztosítottak a tervekre. És én már nagyon korán tudtam, hogy ezt szeretném csinálni. A Bayernnek 50 tétmérkőzése van egy szezonban, de „csak” 20 játékosa a keretben. És én itt természetesen nem csak a labdát szeretném felpumpálni. Amikor erről döntöttem, azonnal értesítettem a Hoffenheim-et, hogy még időben tervezni tudjanak. 

- A Bayern labdabirtokló focijába ön nagyon beleillik. A Leverkusen ellen a 145 passzából 140 emberhez ment.

- Ez már hihetetlen. Ennyire extrémen a meccsben nem érzékeltem. Azt tudtam, hogy jól megy, de a számok megleptek. Először volt az, hogy a 3 védős rendszerben, a center pozíciójában játszottam. És őszintén mondom Önnek, hogy ez az edzésen nem nagyon ment. 

- Valós az, hogy a korábbi edzőjével, Markus Gisdollal veszekedések voltak az Ön testsúlya miatt?

- Igen, egy mérkőzést elveszítettünk, mert egy labdát szerencsétlenül találtam el. És Gisdol úr keserű volt emiatt, és azt mondta: „Niklas, állj már rá a mérlegre”, amint meglátta az eredményt nem szólt egy szót sem.

- És akkor?

- Kiment, s azt mondta a csapatnak, hogy: „Ma 3 edzőcsoportunk lesz, egy regenerációs tréninget csinál, a második játékpótló edzést, és Niklas, te az edzőcsoport 3-ik kategóriájába tartozol. Te futsz, mert 100 kilóval nem lehet focizni.” Abban az időben nem ügyeltem a testemre, sok egészségtelent ettem, hetente 3-4-szer gyorskajákat és zsírban gazdag ételeket fogyasztottam, nagyon extrém volt.

- Átállította a táplálkozását?

- Nem állítom, hogy most teljesen gluténmentesen étkezem. De nem eszem olyan sok gyorskaját, több vizet iszom, és kezelésekre járok, és több erőnléti edzést csinálok. Tudom, hogy még többet ki kell, hozzak a testemből, ha a Bayernben érvényesülni szeretnék. Az első edzésnapon azt kell, hogy lássák: az ifjú top fitt, készen áll, s rögtön tud segíteni. 

- 21 éves, de profiként nem szabad ki rúgni a hámból. Megszegi ezt néhányszor?

- Nem találom ezt olyan rossznak, természetesen nem megyek el olyan gyakran, mint korábban, de ha nyerünk, és tréningmentes vasárnap van, akkor összeülök a barátokkal, és elmegyünk kicsit inni. Ez teljesen normális. Ha valaki mást mond, az hazudik.

(tz.de)

http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/36576/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,niklas süle
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?