Andries Jonker: Az elfelejtett Bayern München vezetőedző

Kálovics Tibor

Ha a Bayern München  elmúlt évtizedének edzőiről beszélünk, olyan nevek ugranak be mint Heynckes, Guardiola, Hitzfeld vagy éppen Van Gaal, és nem ritkán feledkezünk meg egy olyan személyről, aki 3 évig tartozott a csapat kötelékébe. A holland szakember Bundesligába való visszatérése kapcsán felidéznénk azt az időszakot, amíg a Bayern Münchent irányította.

A Wolfsburg frissen kinevezett vezetőedzője, egy felejthető játékoskarrier, valamint egy nem túl mély nyomot hagyott edzői karrier után 2009 júniusában lett Louis Van Gaal segítője. A holland mesteredző jobbkezeként ülte végig, a klubtörténelem egyik legjobb szezonját a padon, melynek végén együttesünk bajnokságot és kupát nyert, valamint bejutott a BL döntőbe is. Jonker, a 2010/11-es szezon során is a csapattal maradt, így átélhette azt, hogyan is hullik szét az előzőévben még remeklő müncheniek teljesítménye. 


Miután a csapat már februárban elveszítette esélyét a bajnokság megnyerésére, valamint márciusban kiesett a kupából, és a BL-ből is, továbbá a harmadik hely megszerzése is nehéznek ígérkezett, Van Gaalt menesztette a klubvezetés. Uli Hoenessék ezúttal nem a két évvel korábbi módszerhez nyúltak (vagyis, hogy keresnek egy klubnélküli sztáredzőt), hanem kinevezték Jonkert a csapat élére. 


A klubvezetés elvárása alpvető volt: Meg kell csípni a Bundesliga 3. helyét legalább. A szurkolók ellenben némileg bírálták a döntést, mivel egy olyan embert neveztek ki a csapat élére akinek nem volt tapasztalata az európai klubfutballban. 
A holland szakember debütálására a Leverkusen ellen került sor, és nem is sikerülhetett volna szebben a nyitány. A gyógyszergyáriak ugyan a mieink előtt végeztek a tabellán, de a Münchenben kapott verést nem felejtették el egyhamar. A csapat szinte szárnyalt aznap, és a triplázó Mario Gomez vezérletével 5:1-es verést mért ellenfelére. Hogy a fák nem nőnek az égig, azt azért mutatta a következő mérkőzés, mikor is a Frankfurt ellen hátrányból játszva kellett vért izzadva egyenlíteni. (Gomez lőtte a gólt.) A Schalke elleni rangadón aztán megint bombasztikusan játszott a csapat, és Robben, Müller és Gomez révén gyakorlatilag 20 perc alatt elintézte a szezon végén kupát nyerő kékeket. (4:1) A St Pauli ellen kötelező volt nyerni az utolsó előtti fordulóban, és a hamburgi kiscsapat történelmi verést is kapott Jonker gárdájától. Gomez triplázott, (Más források szerint négyet lőtt.), Ribery és Robben duplázott, és végül 8:1-re nyert a Bayern idegenben. Az utolsó fordulóban a Stuttgaert elleni örökrangadó tétje az volt, hogy sikerül-e megtartani a dobogós helyet, és kijutni a BL porondra. A meccset végül nagy csatában 2:1-re sikerült megnyerni, így Andries Jonker véghezvitte azt amiért kinevezték a rekordbajnok élére. 

A cél elérése ellenére is nyílvánvaló volt, hogy a holland tréner csak átmenetileg irányította a csapatot, és már májusban tudni lehetett, hogy Jupp Heynckes veszi át a gárdát. Jonker érdemeit azonban elismerte a klubvezetés, és kinevezték a második csapat élére. A néhány meccsre Pranjiccsal és Van Buytennel megerősített gárda azonbn nem szerepelt valami túl fényesen, és végül 16 vereséggel csak a 14. helyen zárta a szezont.

Jonker azóta volt már a Wolfsburg megbízott másodedzője, valamint az Arsenal ificsapatának a vezetőedzője is. A tegnapi nap óta,ő a Wolfsburg vezetőedzője, ez a kinevezés adta cikkünk apropóját.

http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/35046/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN TÖRTÉNELEM
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?