Bayern München-Hamburg: Történelmi áttekintés

Kálovics Tibor

Ugyan elmúltak már azok az idők, mikor Beckenbauer küzdött Uwe Seeler ellen, vagy a párharc a kontinens két sztárcsapatának összecsapása volt, és ma már egyértelműen a Bayern uralja a Bundesliga legnagyobb multú párharcát.
Híres játékos a két csapatból: Két olyan immáron legendásnak nevezhető Bayern játékos is szerepelt a HSV-ben, mint Markus Babbel és Zé Roberto, ám mindkettejük klubváltása eltörpül a tény mellett, hogy Franz Beckenbauer 28 mérkőzésen viselte a HSV mezét. A "Cászár" Bayernes múltját oldalakba telne felidézni, így erre most nem kerítünk sort, viszont az már kevésbé köztudott, hogy azért szerződött Hamburgba, mert akkoriban Münchenben harcban állt a komplett elnökséggel. A nagy riválisnál 1980 és 1982 között futballozott, és második szezonjában bajnoki címet szerzett. Másoknál talán árulásnak tűnne egy ilyen lépés, de minden idők legnagyobb Bayern München játékosánál a szurkolók el is felejtették, hogy hajdan egy ellenfél mezét is magára öltötte.

Egymás ellen: A HSV 1963, a Bayern 1965 óta tagja a legmagasabb osztálynak, így értelemszerű, hogy ebből a párharcból rendeztek a legtöbbet a Bundesliga történelmében. Az első müncheni mérkőzését a csapatoknak, 1966-ban rendezték, és a Bayern 3:0-ás győzelmet aratott A bajorok hazai pályán tanusított fölénye az egymás elleni meccseken, a `80-as évek elejére megtört, ám a HSV fokozatos visszaesésével a `90-es évekre nagyobb méreteket öltött. A Hamburg az előző évtizedben ugyan még néha borsot tudott törni csapatunk orra alá, de az utóbbi időben a Bayern nem egyszer lesöpörte ellenfelét. Az utóbbi évek során az Allianz Aréna közönsége ünnepelhetett 5.0-ás, 6:0-ás, 8:0-ás és 9:2-es hazai sikert is. (Utóbbi meccsen Claudio Pizarro 4 gólt lőtt!) A tavalyi szezon szezonnyitóját Münchenben rendzeték a csapatok részvételével, akkor 5:0 állt a táblán.
Emlékezetes mérkőzés: 2015-ben, valentin napon rendezték az eddigi legsimább Bayern-HSV mérkőzést. A meccsen az látszott, hogy a két gárda nem,hogy nem egy ligába nem való (A HSV végül drámai körülmények között bennmaradt.), de egy pályára sem nagyon kerülhetnének. A 90 perc során duplázott, az akkor még jó formában lévő Götze, a gólkirályi címre törő Robben és Müller is, de Lewandowski és Ribery is beköszönt a félelmetesen muzsikáló bajor támadóegységből.


http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/34504/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN TÖRTÉNELEM
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?