"Fel kell venni a ritmust és tanulni"

Robert Lewandwoskival kell küzdenie. Philipp Lahm mellett kell megtartania a labdát, elindítani a támadásokat. Marco Friedl otthonosan érzi magát a Säbener Straßén az olyan sztárok között, mint Arjen Robben, Mats Hummels, vagy éppen Xabi Alonso. A szerdai általános edzés után még külön készült Renato Sanchesszel és Thomas Müllerrel, akikkel a beadásokat és a befejezéseket tökéletesítették. 

A 18 éves játékos az utóbbi hetekben már számos alkalommal készülhetett az első csapat tagjaival. Az év elején, a dohai edzőtáborban mutatták be és szombaton már meg is kapta az első meghívóját a Rekordbajnok meccskeretébe. „Rengeteg tehetséges, fiatal játékosunk van, akik arra koncentrálnak, hogy minél jobban fejlődhessenek. Jelenleg Marco Friedl velünk készül, akinek megvan a tehetsége.”-mondta Ancelotti a Werder Bremen elleni meccs előtt.

Közeli barátságban a másik osztrákkal, David Alabával

Annak ellenére, hogy a védő nem mutatkozhatott be a Weser-Stadionban, nagy mérföldkő volt ez. „Nagyon különleges volt számomra. Izgatott voltam, amikor megtudtam a hírt. Nagyszerű élmény volt megtapasztalni első kézből milyen is egy Bundesliga meccs és, hogy hogyan kell felkészülni egy ilyen találkozóra.”-mondta Friedl könnyező szemekkel. „Együtt edzeni az első csapattal nagydolog számomra. Mindent bele kel adnom, így össze tudom mérni magamat a világ legjobb játékosaival. Ez kedvező a fejlődésem szempontjából. Sokszor beszélek erről, de így is nehéz.”

A ballábas védő az első lépéseket az osztrák SV Kirchbichlnél kezdte. 2008 nyarán, 10 évesen csatlakozott a Bayernhez az FC Kufsteintől. Ugyan akkor egy másik osztrák is érkezett a Säbener Straßére: David Alaba. A két honfitárs között hamar szoros barátság alakult ki. „Rengeteg időt töltünk együtt. David sokat segített nekem, amikor ide kerültünk. Neki köszönhető, hogy ilyen gyorsan vettem fel a dolgokat.”-mondta Friedl.

Alaba felelevenítette Friedl első napjait az edzőtáborban: „Még mindig emlékszem rá, amikor ott ült szégyenlősen mellettem az apartmanban. Megkérdeztem tőle, hogy akar-e valamit inni. Halkan azt felelte, hogy ’’egy ice teat’’. Manapság azért már tud pimasz is lenni.”-mondta. Alaba reméli, hogy egy nap honfitársa a riválisa is lesz a maga posztján. „Látom benne a potenciált”-mondta az ismertebbik osztrák.

Hasonlóságok a játékstílusban is

Az osztrák duó a pályán is hasonlít egymásra. Nem csak azért, mert általában mindketten balhátvédet játszanak, de a játékstílusuk is megegyezik. Alabához hasonlóan, Friedl is tudja, hogy milyen fontos egy szélső védőtől, hogy jól támadjon, és sokat adjon be. Sőt, mind a kettő játékos nagyon veszélyes a szabadrúgásokból is. Friedlnek már 2 gólja is van szabadból idén. „Edzések után a szabadrúgásokat gyakoroljuk. Davidnak más technikája van, mint nekem, de már abból is sokat tanulok, ha nézem őt.”-állítja Friedl.

A Bundesliga U19-es bajnokságának a Déli/Délkeleti csoportban mind a 15 meccsen játszott ebben a félévben. Ráadásul még négy gólt is szerzett. Hat UEFA Youth League meccsen is szerepet kapott, ezeken 2 további találatot szerzett. „Nagyon nehéz a Bundesligában. Csak magunkra kell koncentrálnunk, hogy a toppon legyünk. -még mindig bármi megtörténhet. A második félévben nagyon fontos a jó kezdés.  Az első pár meccsen meg fogjuk látni hol vagyunk. Tudjuk, hogyan kell teljesíteni ahhoz, hogy az elsők legyünk.”-mondta a második félév előtti várakozásait.

A második félév a Bayern U19-es csapatának rögtön egy rangadóval fog kezdődni, hiszen a Holger Seitz által vezetett 1860 München lesz a csapat ellenfele. „Feszült, kemény mérkőzés lesz. Mindig speciálisak a Die Löwen ellen lejátszott meccsek. A kezdéstől kezdve figyelnünk kell, utána biztos vagyok benne, hogy el fogjuk hozni a 3 pontot.”-mondta Friedl.

http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/33619/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?