Freiburg-Bayern München: Történelmi áttekintés

Kálovics Tibor

Néhány órával az év idei első tétmérkőzése előtt áttekintenénk a Bundesliga egyik legfrissebb párharcának történelmét. 
Játékos a két csapatból: Nils Petersen, a  Bundesliga2 aktuális gólkirályaként igazolt a Bayern csapatához, még 2011 őszén. Az olimpiai ezüstérmes csatár egy szezont játszott a rekordbajnoknál, ahol (általában csereként pályára lépve) 15/2-es mérkőzés/gól mutatóval zárt. A Bayern egy szezonra kölcsönadta őt Brémába, majd 2013 őszén hivatalosan is megvált tőle. 2015 telén igazolt Freiburgba, ahol a bennmaradást elbukó, majd a Bundesliga2-ből feljutó csapat egyik legjobbja volt. A tavalyi szezonban 21 góllal vállalt oroszlánrészt az osztályváltásban, idén eddig 5 gólnál tart. Mindkét csapat színeiben szerzett már gólt a másik ellen: 2011-ben a müncheni 7:0 során volt eredményes, míg 2015-ben ő lőtte a freiburgiak győztes gólját.
Egymás ellen: A két csapat első mérkőzését az 1993-as bajnoki nyitányon rendezték, ahol a Bayern 3:1 arányban győzött Schupp és Valencia góljaival. (Utóbbi duplázott.) A Freiburg otthona néhány évig mumusnak számított a müncheniek számára, hiszen előbb 3:1-es, majd 5:1-es vereséget szenvedtek a Dreisamstadionban. Az első Freiburgban megnyert Bayern meccsre egészen 2000-ig kellett várni, mikor Scholl hajrában lőtt góljával tört meg a rossz sorozat. A 2000-es évek elején a müncheniek kétszer is kiütötték ellenfelüket idegenben: 2003 decemberében 6:0-ra, 2005 márciusában pedig 7:0-ra diadalmaskodtak Hitzfeld illetve Magath csapatai. ((Utóbbi egy kupameccs volt.) Bár otthon a Bayern általában alaposan ellátja ellenfele baját, a Freiburg kellemetlen stílusával néha borsot tud törtni a rekordbajnok orra alá is. 2012-ben 0:0, 2013-ban 1:1 lett a freiburgi meccs, 2015-ben pedig a végül kieső kiscsapat 2:1-es győzelmével rontotta el Bastian Schweinsteiger 500. müncheni mérkőzését. (A "Fussballgott" egyébként góllal zárta azt a találkozót. 
Emlékezetes mérkőzés: A csapatok eddigi Freiburgban lejátszott meccsei közül nincs túl sok olyan, amit évtizedeik emlegetnénk, talán a legutóbbi müncheni győzelemmel záruló 90 perc kivétel. A meccs korai szakaszában Thomas Müller megszerezte a vezetést, ám a mérkőzés a későbbi freiburgi vendégjátékokhoz hasonlóan kiegyenlített csatát hozott. Mindkét csapat számára adott volt a lehetőség több alkalommal is a gólszerzésre, ám a kapusok remek napot fogtak ki. Végül Timoschuk tett pontot a mérkőzésre, és az ukrán légiós góljával a Bayern gyakorlatilag bebiztosította őszi bajnoki elsőségét. 
http://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/33292/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN TÖRTÉNELEM
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?